Dokumentarni film Crnogorske kinoteke – „Kulturno nasljeđe Balšića“ biće prikazan u Nikšićkom pozorištu u ponedjeljak, 23. oktobara, sa početkom u 20 časova.

Film je režirao Ognjen Radulović, po tekstu koji potpisuju: Aleksandar Čilikov, Đorđije Borozan, Slobodan Čukić i Niko Martinović. Ulaz za publiku je besplatan.

Jedna od četiri crnogorske dinastije – dinastija Balšića, koja je vladala u drugoj polovini 14. i početkom 15. vijeka, ostavila je značajan trag u istoriji Crne Gore. Vladari Balšići obnovili su državnost stare Zete, ali i zadužili umjetničku kulturu Crne Gore. Sve te činjenice dio su dokumentarnog filma Crnogorske kinoteke „Kulturno nasljeđe Balšića“.

Kada se govori o crnogorskoj državnoj, političkoj, kulturnoj i umjetničkoj istoriji, najviše se bavimio periodom Petrovića. Nesporne su zasluge Petrovića za Crnu Goru, ali isto tako, svoju zaslugu imaju ostale tri dinastije: Vojislavljevići, Balšići i Crnojevići. Na dio toga nasljeđa podsjeća nas Radulovicev film „Kulturno nasljeđe Balšića“. To dokumentarno filmsko djelo govori da su Bališići imali administrativni aparat, sudsku vlast i vlastiti novac, te da su bili izuzetno obrazovani vladari. Balšići su imali dvorove u Baru i Ulcinju, njegovali pismenost i knjiženovst i zadužili su umjetničku kulturu Crne Gore.

Film se bavi najvažnijim segmentima kulturne baštine Balšića koja je na kompleksan način obilježila ranu istoriju crnogorske države od 1360. do 1421. godine. S obzirom na to da se malo zna o ovom bogatom razdoblju naše prošlosti, osvijetljena je jedna od najznačajnijih epizoda crnogorske istorije.

Pored artefakata dostupnih na teritoriji Crne Gore, tematski su obuhvaćeni i zabilježeni i neki dragocjeni muzejski eksponati i dokumenta koji se čuvaju van granica našeCrne Gore. Ipak Ognjen Radulović skreće pažnju na naš odnos prema nasljeđu. No, pažnju i želju da se afirmiše jedan period crnogorske prošlosti pokazala je Crnogorska kinoteka, koja pored ovog značajnog naslova, najavljuje i film o Duklji, ali i seriju o Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu.

U Nikšićkom pozorištu, nakon dokumentarca o dinastiji Balšića, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u okviru dvodnevne revije filmova po scenariju Mirka Kovača, 25. i 26. oktobra biće prikazana četiri filma: “Lisice”, “Usijanje”, “Noć od paučine” i “Okupacija u 26 slika”. Ulaz za publiku je, takođe besplatan.

Nakon bioskopskog ciklusa, Nikšićko pozorište u svom mjesečnom repertoaru, ponovo se vraća dramskoj umjetnosti, jer će 27. oktobra, sa početkom u 20 sati, na večernjoj sceni biti izvedena predstava “Šćeri moja”, Maje Todorović, koju je u produkciji CNP-a režirala Ana Vukotić. Cijena ulaznice za ovu predstavu je četiri eura.