Stručnjaci i predstavnici kineske provincije Sečuan su nakon završetka dvodnevne radne posjete Nikšiću zaključili da Nikšić ispunjava uslove za sadnju kineskog ljekovitog bilja koje se koristi u njihovoj tradicionalnoj medicini.

Zamjenik direktora Zavoda za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sečuan, Dženg Čun Jang, kazao je da je ova posjeta prvi korak ka realizaciji projekta dogovorenog u novembru prošle godine u letonskoj prijestonici u Rigi, kada su predstavnici Vlade Crne Gore i Kine potpisali Memorandum o saradnji za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja na teritoriji Opštine Nikšić.

„Projekat je veoma značajan, kako za razvoj ekonomije, agrobiznisa i zaposlenosti Crne Gore, tako i za Kinu, jer se tradicionalni medicinski proizvodi mogu mnogo lakše izvoziti u druge evropske zemlje i prekookeanska tržišta, kao i vratiti nazad u države iz okvira inicijative pojas i put. Riječ je o projektu 16 plus jedan, koji kineska Vlada veoma vrednuje“, kazao je Jang nakon radnog sastanka u zgradi nikšićke Opštine.

Prvi utisak nakon obiđenog prostora na teritoriji Nikšića, kako kaže Jang, je da ispunjava zahtjeve za sadnju kineskog ljekovitog bilja.
Nakon obilaska prostora na teritoriji Nikšića preostaje detaljna hemijska analiza i istraživanja kako bi potvrdili koje bi sorte najbolje odgovarale nikšićkom tlu.

Jang je kazao da je veoma zahvalan predstavnicima nikšićke Opštine na odličnoj komunikaciji.

„Najbolja potvrda kako Crna Gora gleda na ovaj projekat su i sjutrašnji sastanci sa ministrom Milutinom Simovićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem, dok našu zainteresovanost potvrđuje dolazak najboljih stručnjaka i predstavnika Kine. Nadamo se da će ovaj projekat imati veliki uspjeh u Crnoj Gori“, kazao je Jang.

Predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović, kazao je da je inicijativa o sadnji ljekovitog bilja na području Nikšića potekla prošle godine od kineskog ambasadora i zdravstvene ustanove Kina medica u Podgorici i da je riječ o projektu vrijednom oko deset miliona eura.

„Za sadnju tog ljekovitog bilja treba da obezbijedimo dovoljno prostora, od oko 600 hiljada metara kvadratnih ili 60 hektara i još dodatnih šest hektara za izgradnju objekata za preradu. Planirano je da u Crnoj Gori bude centar iz koga bi se evropsko tržište snabdijevalo kineskim biljnim proizvodima, koji se koriste u alternativnoj medicini“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Sečuana obišli su prostore u mjesnoj zajednici Lukovo, na visoravni Vučje i Pac Polju, a preostalo je da, na putu do Primorja, posjete i Grahovo.

„Dogovori o uzgajanju tog ljekovitog bilja odvijaju se veoma brzo i nadamo se da će se tako i nastaviti, jer je riječ o važnom projektu“, ocijenio je Grbović.

On je kazao da su Kinezima predočili državne stimulacije i povoljnosti vezane za obezbjeđenje prostora, bilo da je riječ o zakupu ili eventualnoj prodaji zemljišta, plaćanju poreza i da je sada preostalo da kineski partneri izvrše potrebne analize.
Delegacija provincije Sečuan Narodne Republike Kine boravi dva dana u radnoj posjeti Nikšiću.

U delegaciji su predstavnici Zavoda za kinesku tradicionalnu medicinu provincije Sečuan kao i renomirani naučnici i istraživači koji su ovog puta prikupili uzorke zemljišta kako bi mogli utvrditi koje bi se biljne sorte najbolje primile u Crnoj Gori.