Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023 biće održan u Nikšićkom pozorištu od 6. do 11. novembra, pod sloganom “Tako je (ako vam se tako čini)“, po djelu čuvenog Pirandelovog komada.

Po odabiru selektorke, Jelene Stajkovac, u konkurenciji za nagrade Festivala takmičiće se pet predstava, dok će šesta biti izvedena u čast nagrađenih.

Razgovore o predstavama vodiće reditelj i dramaturg Goran Bulajić.

Savjet Festivala čine: Janko Jelić, predsjednik i članovi: Radinko Krulanović, koji je ujedno i direktor Festivala, Veselin Drljević, Vojin Striković i Miljan Mijušković.
U žiriju za dodjelu nagrade „Veljko Mandić” su: Ljubomir Bandović, predsjednik i članovi Miodrag Čizmović i Anđelka Vujović.
Glavna organizatorka Festivala je Tanja Perišić, dok je za grafičko oblikovanje bio zadužen Zdravko Delibašić.

Ko će od glumaca biti laureti ovogodišnjih nagrada odlučiće Žiri Festivala u sastavu: Ljiljana Blagojević (predsjednica) i članovi Zoran Đerić i Velizar Kasalica.

Selekcija ovogodišnjeg izdanja je usmjerena na predstave koje se bave: krhkostima života lišenog ljubavi i smisla, vremenom koje tlači, žrtvama sopstvenih pogrešnih uverenja, odnosima unutar porodice tokom političkih turbulencija, ličnim preispitivanjima, ženskim sudbinama, besmislom i ispraznostima.
Nakon svečanog otvaranja 19. Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023 i uručenja Nagrade „Veljko Mandić“ koja se bijenalno dodjeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, takmičarski program počeće izvođenjem predstave „Ivanov“, Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstavu je po djelu ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, režirao Paolo Mađeli.

Drugog dana Festivala (utorak 7. novembar) biće izveden komad „Očevi i oci“, beogradskog Narodnog pozorišta. Predstava je nastala po istoimenom romanu Slobodana Selenića, a u režiji Veljka Mićunovića.
Makedonsko Narodno pozorište u Bitolju na Festivalu glumca u Nikšiću predstaviće se trećeg dana (srijeda 8. novembar) sa komadom „Brod za lutke“. Predstava je rađena po tekstu Milene Marković, a u režiji Kokana Mladenovića.

Tivatski Centar za kulturu učestvuje na Festivalu glumca (četvrtak 9. novembar) sa „Ćelavom pjevačicom“, prvom dramom koju je napisao Ežen Jonesko, poznati rumunski i francuski dramski pisac i jedan od utemeljivača pravca teatar apsurda. Ova verzija poznatog Joneskovog komada rađena je na bokeški način, jer je Neven Staničić original teksta preveo na dijalekt Boke. Adaptacija, režija i izbor muzike su djelo Jagoša Markovića.

Predstava „Gospođica“, banjalučkog Narodnog pozorišta Republike Srpske zatvoriće 10. novembra takmičarski dio Festivala. Ovo scensko djelo rađeno je po istoimenom romanu Iva Andrića, koga je nobelovac napisao u periodu od decembra 1943. do oktobra 1944. godine u Beogradu za vrijeme Drugog svetskog rata. Adaptaciju i režiju potpisuje Đurđa Tešić.

Uručenje nagrada planirano je u subotu (11. novembar) sa početkom u 20 sati. Nakon te svečanosti, u čast nagrađenih Kruševačko pozorište će izvesti predstavu „Za sada je sve OK“. Predstava je nastala po tekstu „Prozor“, Nataše Rajković, a režiju je uradila Snežana Trišić.