Na aerodromu Kapino Polje u Nikšiću biće izgrađen spomenik Velveta, u znak zahvalnosti Izraela bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori za doprinos u opstanku novonastale jevrejske države.

Skupština opštine Nikšić usvojila je na sjednici u petak inicijativu za podizanje spomen obilježja posvećenog operaciji Velveta, koju su podnijeli Jevrejska zajednica Crne Gore, Ambasada Izraela Crnoj Gori i Svjetski jevrejski kongres.

Nerezidencijalni ambasador Izraela u Crnoj Gori Johel Vilan rekao je da se spomenik gradi u znak zahvalnosti države Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i gradu Nikšiću, “za nezaboravan doprinos u opstanku novonastale države Izrael, kao i podsjetnik na prijateljstvo tada i sada.“

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot rekao je da odnos između izrelskog i crnogorskog naroda nije počeo danas, već je prožman istorijom i nezavisnošću te dvije nacije.

“Crna Gora je pomogla Izraelu kroz operaciju “Velveta” kada se borio za nezavisnost, a Izrael je bila prva država koja je priznala crnogorsku nezavisnost 2006 godine”, podsjetio je Rinot.

On je kazao da se ta povezanost dvije nacije nastavlja i danas, dodajući da Izraelci čine najveći broj investitora crnogorske ekonomije u 2022. godini.

“Potrudićemo se da se tendencija rasta njihovog učešća nastavi i u narednom periodu. Turizam je glavni izvor prihoda za Crnu Goru i mi smo ponosni što smo, čak i sa ovim projektom, dio razvoja turizma ove predivne zemlje”, rekao je Rinot.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan kazala je da je interesovanje Izraelaca za Crnu Goru kao investicionu i turističku destinaciju iz godine u godinu u porastu.

Prema njenim riječima, spomenik Velveta će predstavljati novu turističku atrakciju koja će grad Nikšić učiniti nezaobilaznom destinacijom za svakog Jevreja.

“Sa zadovoljstvom možemo istaći da ovom projektom dajemo veliki doprinos kako gradu Nikšiću tako i državi Crnoj Gori. Jako smo zahvalni svima koji su podržali realizaciju istog”, rekla je Ofner Bokan.

Za implementaciju projekta zaduženi su Ambasada Izraela u Crnoj Gori i počasni konzulat Crne Gore u Izraelu i Jevrejska zajednica.