Vinsent van Gog, holandski slikar, umro je nadanašnji dan, 29. jula 1890. godine, dva dana nakon pokušaja samoubistva. Jedan od najcjenjenijih umjetnika u XX vijeku, čije je djelo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza. Za života prodao jednu sliku.

Van Gog je bio sin protestantskog svještenika, a i on sam je neko vrijeme bio propovjednik. Njegova djela su zapažena po svojoj gruboj ljepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama, te je zahvaljujući tome postao jedan od vodećih umjetnika 19. vijeka. Nakon dugog i bolnog problema sa anksioznošću i učestalim problemima mentalnih bolesti, umro je od prostrijelne rane metkom u svojoj 37. godini. Opšte je prihvaćeno mišljenje da je izvršio samoubistvo, iako pištolj iz koga je pucano, nikada nije pronađen. Njegov rad je za vrijeme njegovog života bio poznat samo nekolicini ljudi, a samo par ga je cijenilo i poštovalo.

Interesovao se za teoriju percepcije boja i neoimpresionizma. Međutim, on je srušio neoimpresionistička pravila i ideje i to je zapravo temelj njegove jedinstvene tehnike crtanja kratkim i mnogobrojnim potezima četkice. Njemu su se sviđale neoimpresionističke ideje, ali sami neoimpresionisti mu se nijesu dopadali zbog njihovog ponašanja i pretjerane vizuelne objektivnosti. Van Gog je, za razliku od njih, uvijek davao neko skriveno značenje svojim djelima i tražio ga je u tuđim.