Šarl de Gol, francuski vojni zapovjednik i državnik,

 

Šarl de Gol, francuski vojni zapovjednik i državnik, postao je francuski premijer na današnji dan, 01. juna 1958. godine, u jeku krize oko budućnosti francuskih kolonija u sjevernoj Africi.

 

Šarl de Gol je u decembru te godine prvi put izabran za predsjednika države. Pozvan da formira vladu nakon majske krize 1958, podstaknuo je donošenje novog ustava i bio je prvi predsjednik Pete Republike, a na tom mjestu je ostao do 1969. Drugi predsjednički mandat dobio je na izborima 1965. Njegova politička ideologija je poznata pod imenom golizam, koja je imala veliki uticaj na potonju politiku Francuske.

 

Tokom osnivanja Evropske zajednice, Šarl de Gol je pomogao u započinjanju jedne od najvećih kriza u EZ-u, “Krize prazne stolice”. Kriza je uključivala finansiranje Zajedničke agrarne politike, no puno važnije i korišćenje kvalifikovanog većinskog glasanja u EZ-u. U junu 1965, nakon što se Francuska i ostalih pet članica nisje u mogle složiti, de Gol je povukao francuske predstavnike iz EZ-a. Odsutnost francuskih predstavnika onemogućila je EZ da donosi odluke sve do Luksemburškog kompromisa koji je donesen u januaru 1966.