Robert Šuman, francuski državnik i finansijski stručnjak, rođen je na današnji dan, 29. juna 1886. godine. Bio je ministar finansija 1946, premijer od 1947. do 1948, šef diplomatije od 1948. do 1953. i ministar pravde od 1955. do 1956.

Tvorac “Šumanovog plana” 1950, na osnovu kojeg su 1952. Belgija, Holandija, Luksemburg, Zapadna NJemačka, Italija i Francuska stvorile Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču Evropske unije. Šumanova deklaracija je deklaracija o regulaciji odnosa na području crne metalurgije.

U fokusu njegovih razmatranja našla se regulacija odnosa u proizvodnji i distribuciji ugljena i čelika na osnovama izgradnje naddržavnih institucija u toj oblasti, što bi bila osnova za početak stvaranja mnogo sadržajnijih cjelokupnih odnosa, posebno između Francuske i Njemačke. Bio je to vizionarski poduhat, pogotovo ako se zna u kojoj su mjeri odnosi između te dvije države bili opterećeni brojnim, naizgled nepremostivim antagonizmima.

I sam je Šuman istakao da se zajednička Evropa neće stvoriti odjednom, već će se stvarati na osnovu konkretnih poteza i solidarnosti.