9. marta 1934. godine je rođen sovjetski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin. Bio je prvi čovek koji je otputovao u svemir 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok I.

Jurij Gagarin je rođen u selu Klušino kod Gžatska. Njegovi roditelji, otac Aleksej Ivanovič Gagarin i majka Ana Timofejevna Gagarina, su radili na kolhozu. Jurij je bio treće od četvoro dece, a njegova starija sestra Zoja ga je učila dok su mu roditelji radili. Dok je bio mlad, Jurij je bio zainteresovan za svemir i planete, i maštao je o putovanju svemirom.
Po završetku osnovne škole upisao se u tehničku školu u Saratovu. Dok je bio tamo, učlanio se u oblasni aero-klub i naučio je da leti u avionu Jak-18, a taj hobi mu je oduzimao mnogo vremena. Nakon završetka srednje škole, upisao se u vojnu Pilotsku školu u Orenburgu.
Nakon diplomiranja, postao je pilot aviona MiG-15 i raspoređen je u vojnu bazu Luostari u Murmanskoj oblasti. Kao odrastao čovek, Gagarin je bio visok samo 1,57 m, što je bilo prednost u malom kokpitu Vostoka.
U 1960. godini, nakon velike potrage i procesa selekcije, Jurij Gagarin je odabran sa još 19 kosmonauta za sovjetski svemirski program.
Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je poleteo u svemir u Vastoku 1. Let je trajao jedan sat i 48 minuta.
Nakon leta, Gagarin je odmah postao poznata i slavna ličnost širom svijeta i putovao je po Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Kanadi i Japanu da bi promovisao sovjetski uspjeh.
Poginuo je 27. marta 1968. godine pri rutinskom letu u dvosedu sa još jednim pilotom. Nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin. Sahranjen je na Crvenom trgu, u zidu Kremlja.