mladi niksica

Jedan od najuticajnijih i najbogatijih ljudi na svijetu Bil Gejts rođen je 28. oktobra 1955. godine u Sijetlu, Vašington.

Njegov deda sa majčine strane, Dž. V. Maksvel, je bio potpredsednik Nacionalne banke, otac Vilijam X Gejts je bio cijenjeni advokat, a majka Meri Maksvel Gejts je radila za direktore Prve međudržavne banke. Rođen je kao srednje dijete i ima dvije sestre, Kristijan i Libi.

Kao tinejdžer je bio veoma stidljiv, zanimali su ga kompjuteri, matematika i druge prirodne nauke uprkos želji njegovih roditelja da postane advokat. Pohađao je prestižnu privatnu školu u Sijetlu, Lejksajd. Prvi put se susreo sa kompjuterima u klubu Majki gdje je škola zakupila vrijeme na računarima kompanije Dženeral Elektrik. Zainteresovao ga je program Bejzik i napravio je igricu iks-oks koju je igrao sa računarom. Sa 13 godina Bil Gejts je napisao svoj prvi kompjuterski program, a sa školskim drugovima: Pol Alenom, Rik Vajlandom i Kent Evansom je kompaniji CCC predložio da pronađu kvarove u softveru, a za uzvrat su tražili da koriste njihove računare. Sa 14 godina su započeli karijeru napisavši program za obračun plaćanja u jednom od najstarijih viših programskih jezika, Kobolu. Prve godine su zaradili 20.000 dolara napravivši brojače saobraćaja Traf-O-Data, ali pošto su bili maloljetni nijesu mogli da nastave sa radom. U školi su uvidjeli Bilov talenat za programiranje pa su ga zadužili da napravi program za raspored učenika tokom nastave. Sebi je namjestio da bude u društvu djevojčica.

U braku je od prvog januara 1994. godine sa Melindom Frenč sa kojom ima troje djece, Dženifer Katarinu, Rori Džona i Fibi Adel Gejts. Žive u kući koja se nalazi na obali jezera Vašington u Sijetlu. Za njenu izgradnju je bilo potrebno sedam godina i 125 miliona dolara. Godine 2000. su osnovali fondaciju „Bil i Melinda Gejts“ koja pomaže ljudima koji boluju od side i drugih bolesti karakterističnih za nerazvijene zemlje, omogućuje školovanje siromašnima i mnoge druge stvari.

Kompanija Majkrosoft ima hiljade patenata od kojih je devet registrovano na ime Bil Gejtsa. Od 1995.-2006. godine magazin Forbs ga je proglašavao za najbogatijeg čovjeka na svijetu čiji je kapital iznosio 50 milijardi, a 1999. godine 100 milijardi dolara. Nakon toga njegovo bogatstvo se smanjilo i došlo do 56 milijardi dolara što ga stavlja na drugo mjesto, posle meksičkog biznismena Karlosa Slima za koga se procjenjuje da je vlasnik 74 milijardi dolara.

Bil Gejts je donirao 30 milijardi dolara ljudima kojima je potrebna pomoć i za koje bi volio da budu dio budućnosti kakvu je zamislio. Izjavio je da ne želi cjelokupno bogatstvo da ostavi samo svojoj djeci već da će 95 odsto dati u humanitarne svrhe. Svoj novac bi volio da upotrijebi za iskorjenjivanje teških bolesti poput dječije paralize što bi smatrao svojim najvećim uspjehom.

Njegova supruga je po vjeroispovesti katolkinja, ali se usprotivila Vatikanu najavivši da će donirati 560 miliona dolara koji će obezbijediti kontracepciju ženama u nerazvijenim zemljama trećeg sveta kako bi se spriječile neželjene trudnoće. Oko 750 miliona dolara su uložili u vakcine protiv malarije, a 2,2 milijarde u borbu protiv side. Donirali su preko milijardu dolara koledžima i preko 210 miliona za sređivanje državnih škola. Takođe se zalažu da podignu svijest kod većine svojih bogatih prijatelja kako bi i oni svojim donacijama nekome olakšali život. Pošto se uspjeh nigdje ne prašta, mnogi u tim akcijama vide samo namjeru Bil Gejtsa i drugih milijardera da izbjegne plaćenje poreza.

Neki su ocijenili da je način poslovanja Majkrosofta previše agresivan i da na sve moguće način sabotira konkurenciju. Godine 1998. sud je optužio kompaniju zbog kršenja zakona, a Bil Gejts je označen kao tiranin i monopolista. U prilog tome govore žučne rasprave na sastancima sa direktorima i menadžerima koji, po njegovoj procjeni, nijesu dobro odradili posao.

U javnosti se uvijek trudio da o sebi i svojoj kompaniji stvori dobru sliku koja je u početku obuhvatala mladog buntovnika, zatim lidera ogromne korporacije i velikog dobrotvora. Bio je svjestan da nije savršen i da ne može svačim da se bavi, već se fokusirao na ono što ga zanima.

Uprkos tome što je vizionar, Bil Gejts nije mogao da predvidi koliki će biti značaj interneta zbog čega je morao da uloži mnogo novca kako bi ispravio grešku. Svog najvećeg konkurenta, Stiv Džobsa, je smatrao genijem. Napisao mu je pismo koje je Stiv čuvao i dok je umirao.