Francuski autor Šarl Pero, koji se smatra začetnikom moderne evropske bajke, preminuo je 16. maja 1703. godine.

Šarl Pero rođen je 12. januara 1628. godine u Parizu u porodici bogatih buržuja kao sedmo dijete. Otac mu je bio veliki uzor i zbog toga je odlučio da studira pravo i da se zaposli u državnoj službi.Šarl je bio visoko obrazovan čovjek koji je napisao mnoge učene rasprave o književnosti te razna djela o prijateljstvu i ljubavi. Smatrao se uticajnom osobom u svijetu književnosti 17. vijeka a važio je i za borca za mlade u napetoj borbi između starijih i mladih. Mladi su htjeli nov način pisanja dok su se stari zalagali za imitiranje starijih uzora. Šarl Pero se smatra utemeljivačem Likovne Akademije i Akademije nauka.
Mnogi smatraju Peroa začetnikom bajki, a mnoge njegove priče su zapisi iz narodnih bajki koje su se duži niz godina prenosile usmeno, dok su neke od njih prepričali i braća Grim. Najpoznatije bajke su: “Mačak u čizmama”, “Crvenkapica”, “Modrobradi” i “Pepeljuga”.
Objavio je “Priče moje majke guske”. U poznatom djelu nalazile su se sirove priče koje su prepričavali niži slojevi, a on ih je malo dotjerao za dame i gospodu iz viših slojeva društva. To je bio glavni razlog zašto je djelo objavio pod imenom svog sina.