Osnivač najpopularnije društvene mreže Facebook (Fejsbuk) Mark Elliot Zuckerberg rođen je 14. maja 1984. godine u Njujorku, SAD. On je programer, vlasnik, direktor i glavni kreator najveće društvene internetske stranice Facebook koja je osnovana kao privatno preduzeće 2004. godine.

Zuckerberg, inače student Harvarda, sa svojim cimerom Dustinom Moskovitzem 4. februara 2003. u svojoj sobi na univerzitetu osmislio je društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike. Ne znajući da će im Facebook jednog dana donijeti slavu i bogatstvo lansirali su ga na internet i u samo par dana stranica je brojila preko 50.000 ljudi. Mark je kasnije kazao da mu je ideja došla nakon što je uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook.

Kada je stekao slavu i obogatio se preselio se u Palo Alto u Kaliforniju.

2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Feed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji u svakom trenutku rade što je izazvalo velike kritike na Zuckebergov račun.

Do danas Facebook ima više od 1.550.000.000 aktivnih korisnika iz svih zemalja svijeta.

Zuckeberg je došao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca smjestivši se na 321. mjesto i time je postao najmlađom osobom ikada koja je dospjela među prvih 400 na Forbesovoj listi.

Američki magazin Time uvrstio je Zuckerberga u najuticajnije ljude u svijetu 2008. godine, a u kategoriji naučnici i mislioci nalazi se na 52. mjestu od 101.