Njemački politički filozof Karl Hajnrih Marks rođen je petog maja 1818. godine. Bio je svjetski poznati ekonomista, istoričar, sociolog, najveći kritičar kapitalizma i teoretičar socijalističke misli, vođa radničkog pokreta i vodeća ličnost Prve internacionale.

Rođen je u Triru u obrazovanoj porodici pravnika, poslije gimnazije studirao je pravo u Bonu i Berlinu ali se paralelno bavio i filozofijom, ekonomijom, istorijom, sociologijom, novinarstvom i umjetnošću. U Parizu 1843. godine je pokrenuo Njemačko-francuske godišnjake i upoznao svog kasnijeg 40-godišnjeg kolegu i saradnika Fridriha Engelsa, sa kojim je 1848. godine napisao “Komunistički manifest”.
U svojim djelima stvorio je potpuno nov i originalan pogled na svijet i društvo, novu interpretaciju svjetske istorije i izložio analizu društvenih odnosa, smatra se osnivačem moderne sociologije. Njegova misao svoje izvore ima u evropskom humanizmu, engleskoj političkoj ekonomiji i socijalnom utopizmu.
Njegova poznata djela su: “Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Teze o Fojerbahu”, “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, “Kapital – kritika političke ekonomije”.