Ministrastvo vanjskih poslova

 

Intenzivna saradnja Crne Gore i SR Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, poručeno je danas na privrednom događaju u Frankfurtu, u organizaciji Generalnog konzulata Crne Gore u SR Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova MVP.

Organizovan je i okrugli sto na temu „Energetska kriza- odgovori Crne Gore i Njemačke“, na kojem su učestvovale privredne delegacije dviju zemalja, koje su predvodile predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i predsjednica Privredne i industrijske komore pokrajine Hesen, grada Ofenbaha i potpredsjednica Privredne i industrijske komore Njemačke Kristen Šoder Štajnmiler.
“Delegacije su razmijenile mišljenja i iskustva o ovoj globalno aktuelnoj temi, sa posebnim fokusom na izazove sa kojima se suočavaju donosioci političkih odluka u Crnoj Gori i Njemačkoj, kako bi zaštitili potrošače i preduzeća s jedne, i postigli transformaciju energetskog sektora, s druge strane”,ističe se u saopštenju.

Nakon radnog dijela, organizovan je prijem na kojem su prisustvovali predstavnici konzularnog kora, državnih organa, banaka, finansijskih institucija, renomiranih kompanija iz Frankfurta i njemačkih pokrajina Hesen i Baden Virtemberg.

Tom prilikom govorila je generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu Ivana Đukanović, koja je pozvala njemačke investitore da posjete Crnu Goru i da se uvjere u povoljan investicioni ambijent. Prijemu je, takođe, prisustvovao i Hajriz Brčvak, poznati filantrop i dobrotvor iz Bijelog Polja, koji je prezentovao svoja poslovna iskustva u Crnoj Gori i Njemačkoj.

Crnogorsku delegaciju su činili predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i Agencije za investicije. Sa njemačke strane učestvovali su predstavnici privredne komore pokrajine Hesen i renomiranih njemačkih kompanija: Siemens, Jebsen&Jessen, Glaabsberaü&Co, Fieldfischer LLP.