Monstat

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u prvom kvartalu ove godine iznosila je 9,7 miliona EUR.

Iz Monstata je saopšteno da je od toga vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 4,1 milion EUR ili 42,3 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 5,6 miliona EUR ili 57,7 odsto.

“Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast od 87,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Zabilježen je rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 123,8 odsto i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 67,1 odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu ove godine, sirovo kravlje mlijeko učestvuje sa 26,6 odsto, kokošija jaja 25,7 odsto, stoka po vrstama i kategorijama 15,4 odsto, a ostali proizvodi 11,5 odsto.

Svježe povrće učestvuje sa 11,3 odsto, svježa riba 4,5 odsto, voće 3,8 odsto, prerađevine voća i grožđa 0,7 odsto, industrijsko bilje 0,5 odsto.