Mladi Nk

Prema podacima Monstata, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru su, u odnosu na decembar, u prosjeku bile više 0,4 odsto.

U januaru su potrošačke cijene, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 16,2 odsto.
“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama hljeb i žitarice, mlijeko, sir i jaja, duvan, frizerske i ostale usluge za ličnu njegu, ulja i masti, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, meso, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu”, rekli su iz Monstata.
Potrošačke cijene su u periodu od januara do decembra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku bile više 13 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama ostala dobra i usluge 2,2 odsto, alkoholna pića i duvan dva odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, zdravlje 0,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,1 odsto.
Pad cijena je zabilježen u grupama odjeća i obuća 5,4 odsto, prevoz 0,3 odsto i restorani i hoteli 0,1 odsto.
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.