monstat logomonstat logo

 

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su u odnosu na april, u prosjeku bile više 0,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u maju, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 8,4 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama usluge smještaja, meso, odjeća, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, usluge za održavanje i popravku stanova, cipele i ostala obuća, voće, kao i kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva“, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do maja, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku bile više 11,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 4,1 odsto, odjeća i obuća dva odsto, ostala dobra i usluge dva odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,5 odsto, zdravlje 0,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,7 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, kao i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama prevoz 2,4 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.