Monstat

MONSTAT: Cijene proizvoda i usluga u prosjeku više 0,2 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su, u odnosu na mart, u prosjeku bile više 0,2 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u aprilu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 8,6 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama odjeća, povrće, cipele i ostala obuća, meso, stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smještaja, vazdušni prevoz putnika i voće”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu januar-april, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku bile više 12,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 4,2 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, restorani i hoteli 0,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama zdravlje 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,3 odsto, prevoz 0,9 odsto, ostala dobra i usluge 0,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, komunikacije i alkoholna pića i duvan po 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.