U sklopu “Septembarskih dana – Nikšić 2022”, u srijedu, 14. septembra u 20 h glumac Nikšićkog pozorišta Nikola Vasiljević izvešće monodramu “Kralj magnovenja”.

 

Kako navode u najavi događaja, tekst je zasnovan na Gogoljevoj pripovjetci “Dnevnik jednog ludaka”, a ubačeni su i đelovi teksta iz romana Stanislava Lema “Zvezdani dnevnici Ijona Tihog”, koje je adaptirao reditelj i protagonista ove monodrame Nikola Vasiljević.
Od premijere u pozorištu “Slavija” u aprilu 2011. godine, predstava je imala veliki broj izvođenja u Crnoj Gori i regionu, kao i zapažena učešća na internacionalnim festivalima kao što su: Festival monodrame Bitola 2016, Festival Monoakt u Peći (2016) i FIAT Podgorica 2016.
U Beogradu je izvođena i na sceni “Le studio” i pozorištu “Moderna Garaža”, u Crnoj Gori u pozorištu “Dodest”, Nikšićkom pozorištu, Sceni 213…
“U svijetu u kojem materijalna vrijednost postaje glavno mjerilo naspram koga se sve ostalo upoređuje, ljubav, čini se, postaje nepotrebna ili bolje reći nepoželjna. Šta smo spremni da uradimo i u šta smo spremni da povjerujemo zbog ljubavi?! Bilo da je moguća ili nemoguća, uzvraćena ili neuzvraćena, ljubav nas uvijek pokreće da spoznamo ko smo. Tada prostor po kojem se krećemo postaje širi i dublji, razum ustupa mjesto ludilu, tamo se san i java miješaju, u tim trenucima sve što postoji postaje promjenjivo, jedino je ljubav stalna i vodi nas do spoznaje”, napisao je o svojoj predstavi glumac Nikola Vasiljević.
Ulaz je slobodan.
Izvor: rtcg.me