Poljoprivrednici navode da bi otvaranje onlajn pijace moglo da poboljša situaciju, a sve je to doživjelo veliku popularnost tokom pandemije koronavirusa. Pokazalo se da prodaja prehrabrenih proizvoda može da se preseli u – virtuelni svijet pa i da funkcioniše u normalnim uslovima. Kupci direktno preko fejzbuk stranice “Kupujmo domaće” komuniciraju sa poizvođačima. Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Privrednom Komorom Crne Gore razmatra otvaranje onlajn pijace, navodi Portal Analitik

„Putem ove platforme bi poljoprivredni proizvođači i preduzetnici dobili priliku da unaprijede plasman svojih proizvoda“, navode iz ministarstva privrede.
Kupovina proizvoda preko interneta je trend, a zablistala je u punom sjaju u periodu koronavirusa, kada je cijeli svijet bio zatvoren u svojim kućama.
Iz Ministarstva poljoprivrede navode da shvataju sve prednosti ovakve trgovine, ali dodaju da je najvažnije da su potrošači sigurni da kupuju bezbjedan proizvod, i da imaju informaciju o njegovom kvalitetu.
„Na tržište se u skladu sa zakonom može staviti proizvod samo u objektima upisanim u registar registrovanih, odnosno odobrenih objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane. Zajedno sa svim ostalim navedenim propisima iz oblasti poljoprivrede, regulisan je način stavljanja hrane na tržište, u kontekstu potrebe da se potrošačima nudi zdravstveno bezbjedan proizvod i proizvod u skladu sa propisanim kvalitetom, te da potrošač bude adekvatno informisan“, ističu oni.
Opasnost od zloupotreba: Upozoravaju i na proizvode koji se nude na tržištu kao organski – a to zapravo nijesu.
„U takvim slučajevima, sugerišemo potrošačima da traže dokaz, odnosno sertifikat Organske proizvodnje. Različiti proizvodi, bez obzira što ih nazivaju i nude kao organske jer nijesu “prskani”, ne mogu se nazvati organskim ukoliko nijesu iz kontrolisane i sertifikovane proizvodnje i pravilno označeni logom“, objašnjavaju.
Iz Ministarstva ističu da je mnogo aktivnosti usmjereno na unapređenje proizvodnje, lakše promocije i plasmana proizvoda.
„Podržavamo učešće proizvođača na lokalnim i međunarodnim sajmovima, ali i poboljšavanju održivosti lokalnih lanaca prodaje poljoprivrednih proizvoda… Izrađen je kuvar tradicionalnih jela planinskog područja Crne Gore, kao i Atlas tipične hrane. Treba istaći i krovni Program Vlade – Kupujmo domaće – koji je prerastao u Domaće ukuse, pod sloganom “Dobro. Bolje. Domaće”. Takođe, kreirana je stranica www.sjever.me ,preko koje je omogućena promocija i distribucija poljoprivrednih proizvoda sa sjevera, kao i edukacija uključenih poljoprivrednika o plasiranju zdravih, domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz internet promociju, brendiranje i besplatnu distribuciju na teritoriji Crne Gore“, navode iz ovog resora.
Velika popularnost fejsbuk grupe: U periodu pandemije je napravljena Fejsbuk grupa “Kupujmo domaće! – podržimo male proizvođače hrane u Crnoj Gori”, koja trenutno ima preko 35.000 članova. Nekoliko stotina proizvođača raznih proizvoda je već dio ove grupe i taj broj neprestano raste.
Jedan od osnivača, Ivan Bošković, navodi da je prvobitna ideja bila da pospješe neposrednu komunikaciju između potrošača s jedne i vrijednih proizvođača s druge strane.
,,Nasuprot ranijim sličnim inicijativama, odlučili smo se za što jednostavniji pristup, odnosno što jednostavniju tehnologiju koja ne bi bila odbojna malim proizvođačima. Procijenili smo da bi, u ovoj situaciji bez presedana, nezavidan položaj proizvođača mogao da se donekle preokrene – ako na jednostavan način uspostave komunikaciju sa zainteresovanim kupcima”, kaže Bošković.
Ističe da potrošači uglavnom čitaju komentare i iskustva drugih prije nego što steknu povjerenje u nekog proizvođača i njegov proizvod.
,,Promovišemo tu vrstu interakcije jer će se na taj način, vremenom, izgraditi povjerenje između proizvođača i kupaca odnosno oni proizvođači koji povjerenje ne zaslužuju imaće priliku da unaprijede proces, uvjere ljude u kvalitet svojiih proizvoda ili će izgubiti kupce. Dobrobit zajednice, podrška, saradnja i pomaganje su vrijednosti koje su privukle najveći broj članova grupe. Grupi se priključio veliki broj ljudi koji su spremni da pomognu drugima”, ističe naš sagovornik.
Razumijevanje značaja onlajn trgovine: Poljoprivrednici koje smo kontaktirali navode da je trgovina proizvoda preko interneta veoma važna, te da bi im jako koristila – onlajn pijaca.
Milena Turčinović, koja se bavi uzgojem jagoda, ističe da je za prodaju ključan kontakt sa potrošačima.
,,Pri tom kontaktu, ili zadržimo kupca, ili on ide dalje. Veliki broj zainteresovanih postoji, što je mnogo dobro jer nam to pokazuje da jos uvijek cijene zdravo, domaće, a ne zapakovano u koje se ne zna što se stavlja, niti odakle je”, ističe ona.
Poljoprivrednik Vladimir Radulović kaže da mu je grupa “Kupujmo domaće” jako pomogla, te su njegove jagode i trešnje došle do kupaca iz raznih krajeva Crne Gore.
“Zaista je napravljena razlika, što se tiče prodaje. Naravno, treba da se pokuša i otvaranje onlajn pijace. Dokazali smo sa postoje ljudi, koji imaju želju da kupe proizvod direktno od proizvođača. Nije teško doći do kupca, jer možemo da prodajemo velikim prodavnicama, piljarama, ali nije toliko isplativo kao kada direktno prodajemo. S druge strane, mi im dajemo kvalitet – tako da ne moraju da brinu”, kaže Radulović.
Ilija Stanić, koji proizvodi različito voće i povrće, bijeli i crni luk, jagode, krompir, med, fermentisani polen, cveklu, ističe da proizvode najviše prodaje preko društvenih mreža, tj. svoje fejsbuk stranice.
,,U eri interneta, svi proizvođači moraju da se prilagođavaju novim tehnologijama prodaje svojih proizvoda, pa tako i mi – poljoprivrednici. Zadovoljan sam prodajom”, zaključuje ovaj poljoprivredni.