Privatne apoteke izdavaće ljekove na recept do 26. novembra, a nakon što država raskine ugovor sa njima moguće su i nestašice, pišu Vijesti.

Fond za zdravstveno osiguranje raskinuo je u ponedjeljak ugovor sa 107 privatnih apoteka koje su od 9. marta izdavale ljekove na recept. Iz Fonda su saopštili da je stav Ministarstva zdravlja bio da se raskinu ugovori, a da je to podržao i Upravni odbor. Oni tvrde da su privatnicima, prije potpisivanja ugovora, ponudili tekst sa limitima na mjesečnom nivou, koje su prihvatile samo dvije od ukupno 107 apoteka. Iz Fonda su podsjetili da je Ministarstvo ranije dalo saglasnost na ukupan bilans potreba za ljekove za javne zdravstvene ustanove i medikamente na recept preko državnih i privatnih apoteka, na iznos od 31,27 miliona EUR.

Pojasnili su da su tim iznosom obuhvaćeni i ljekovi preko privatnih apoteka u iznosu od 3,6 miliona EUR i da se s time saglasilo i Ministarstvo finansija.

Izvor “Vijesti” ranije je kazao da je glavni razlog za mjeru raskida ugovora nedostatak novca za potrebe zdravstva, jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015. godinu.