unicef

Viši konsultant za zdravstvena pitanja UNICEF-a, Senad Begic, izjavio je da će u Crnoj Gori doći do masovnijeg obolijevanja od morbila, imajući u vidu broj neadekvatno zaštićene djece, posebno među generacijama rođenim 2021. i 2020. , uzimajući u obzir doba godine koje pogoduje respiratornim infekcijama i činjenicu da su u neposrednom okruženju već registrovani prvi slučajevi obolijevanja.

Begić smatra da su nedovoljno zaštićena populaciji i prisustvo uzročnika bolesti glavni osnovi za pojavu bilo koje zarazne bolesti.
On je takođe izjavio da niska stopa vakcinisanosti djece predškolskog uzrasta, odnosno veliki broj nezaštićene djece prvi preduslov za masovno obolijevanje.

On je rekao da roditelji djece koja nijesu adekvatno zaštićena od morbila, zaušaka i rubele i dalje imaju priliku da to učine.

On je rekao da bolest koja počinje sa visokom temperaturom, konjuktivitisom, karakterističnim osipom nerijetko progresira u upalu pluća, ali i mnogih drugih organa, uključujući i nervni sistem.
Procjena Begića je je da svako peto inficirano dijete mora da prodje bolničko liječenje, a svako dvadeseto inficirano dijete razvija upalu pluća, kao najčešću i najopasniju komplikaciju.