Cijene svinjskog mesa na domaćem tržištu mogle bi porasti s obzirom na to da je Crna Gora uvozno orijentisana, a imajući u vidu preduzete mjere ograničenja uvoza tog mesa i poskupljenja u Srbiji, upozorili su iz većine crnogorskih trgovačkih lanaca.

Nakon što je Vlada Srbije ukinula uredbu kojom su bile ograničene cijene mesa i pojedinih namirnica, u medijima su krenule najave da bi sada moglo doći do poskupljenja, a što bi se, imajući u vidu uvozničku orijentisanost, moglo preliti i na Crnu Goru.

Iako je prema podacima Monstata prošlogodišnja inflacija iznosila 17,2 odsto, procenat poskupljenja pojedinačnih namirnica, posebno onih osnovnih, značajno je veći. Samo u februaru prošle godine, prema podacima trgovaca, cijene mesa su skočile između 25 i 50 odsto, dok je prema podacima Monstata meso na godišnjem nivou poskupjelo 20,4 odsto.

Prema podacima statističara, najveći rast u prošloj godini imale su cijene mlijeka, sira i jaja koje su veće čak 47,8 odsto.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja naveli su da nijesu uočili drastična odstupanja, te da su i dalje na snazi odluke o ograničenju marži.

Iz tog Vladinog resora su naveli da u kontinuitetu prate kretanje cijena značajnog broja osnovnih životnih namirnica, a u skladu sa metodologijom koja je kreirana, te da do sada nijesu uočena drastična odstupanja od dugoročnih trendova, pa su u skladu sa tim na snazi prethodno donešene odluke o ograničenju marži na ulje, brašno, šećer i so.

Neka od najavljenih poskupljenja u Srbiji su rezultat liberalizacija cijena u maloprodaji i najave prestanka važenja regulisanih cijena. Međutim, za sada nema drastičnog skoka.

“Nastavićemo da pratimo kretanje cijena i u skladu sa promjenama preduzimamo mjere proširenja liste proizvoda sa regulisanim maržama ili druge mjere iz naše nadležnosti”, kazali su iz Ministarstva.

Ni trgovački lanci ne očekuju značajnije promjene cijena, osim kada je riječ o svinjskom mesu. Iz Franca marketa kažu da neće mijenjati cijene mesa i mesnih proizvoda do sezone, osim svinjskog koje je, kako navode, ovih dana blago poskupjelo.

Iz France navode da su cijene mesa i mesnih prerađevina  drastično jeftinije nego što su u Srbiji. Kada je riječ o mlijeku i mliječnim prerađevinama, nijesmo povećavali cijene, a prema našim informacijama neće doći do drastičnog rasta cijena. Čak su i pojedini sirevi, kao što je trapist, jeftiniji deset do 25 odsto.

Ni Voli nema konkretnih ni zvaničnih najava od dobavljača svježeg mesa iz Srbije da bi moglo doći do poskupljenja.

Iz Volija su saopštili da imajući u vidu da je maloprodajna cijena uslovljena nabavnom, ukoliko dobavljač podigne cijenu, to će se neminovno reflektovati porastom maloprodajne cijene,  dodajući da je udio uvoza mesa iz Srbije 60 odsto.

Da je u posljednjem periodu na evropskoj berzi zabilježen značajan rast cijena svježeg svinjskog mesa, kažu i iz Domaće trgovine u okviru koje posluju marketi Aroma i Konto. Dodaju da je do toga došlo usljed određenih kretanja, na koja, kao malo tržište, ne možemo imati uticaja.

Oni su poručili da će nastojati da ublaže te efekte čemu značajno doprinosi njihov pogon za preradu mesa u kom se sprovodi i kontrola kvaliteta sirovine, te da kao domaća kompanija, podržavaju svaku inicijativu uvećanja domaćeg stočnog fonda da bi imali u što većem procentu svježe meso od domaćih uzgajivača i gazdinstava. Takođe, nastoje da uključe u prodajni asortiman što više proizvoda iz naše zemlje i podrže domaću proizvodnju i uvećanje proizvodnih kapaciteta crnogorskih proizvođača.

Kada je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima, raspolažu informacijom da se situacija na tržištu stabilizuje te da se, prema navodima njihovih dobavljača, očekuje čak i pad cijene sirovine.

Iz Merkatora su saopštili da treba naglasiti da na samo formiranje maloprodajnih cijena utiče kako cjenovna sezonalnost određenih artikala, tako i eventualno povećanje nabavnih cijena od strane dobavljača, odnosno proizvođača, a koje su posljedica kretanja cijena sirovinna globalnom tržištu.

Oni su dodali da će kao i do sada nastojati da obezbijede što bolju ponudu i pristupačnije cijene osnovnih, ali i svih drugih namirnica za kojima je najveća potražnja.