MUP

Nova 112 MNE je mobilna aplikacija Operativno komunikacionog centra 112 za primanje hitnih poziva u Crnoj Gori. Aplikacija je dostupna za korisnike Android uređaja i može se preuzeti odmah.

Aplikacija je razvijena u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorata za vanredne situacije i NATO-a, u okviru programa „Nauka za mir i bezbjednost“ – projekat napredne regionalne saradnje za koordiniranje u vanrednim situacijama (NATO SPS ARCECP G4968 Project Advanced Regional Civil Emergency Coordination Pilot).

Ove aktivnosti predstavljaju značajno ulaganje NATO-a u civilne strukture, kroz angažman naučnika tj. mladih istraživača u projektu koji su i razvili ovu aplikaciju, saopšteno je iz MUP-a.
“Aplikacija ima za cilj pružanje brze pomoći svima koji se nađu u nevolji, sprečavajući moguće tragične posljedice. Korisniku nudi precizno definisanje njegove lokacije koja se prilikom poziva ili slanja SMS-a prosleđuje dispečerima za hitne situacije u Centru 112. Na ovaj način, građani i turisti koji borave u Crnoj Gori mogu dobiti pomoć od najbliže ispostave Uprave policije, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Službe zaštite i spašavanje, Gorske službe spasavanja”, navodi se u saopštenju.
Takođe, aplikacija nudi osnovne servisne informacije iz Crne Gore: vremensku prognozu i seizmološke podatke, stanje i pomoć na putevima/putnim pravcima i radove na elektro mreži. Informativni podaci se preuzimaju sa zvaničnih internet stranica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Auto moto saveza, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Ministarstva unutrašnjih poslova. Stanje na putevima nudi mogućnost grafičkog prikaza planiranih radova, da li je određeni putni pravac prohodan, lociranje najbliže pomoći na putu u odnosu na lokaciju korisnika, kao i prikaz sa kamera na graničnim prelazima.
U aplikaciji se nalaze i relevantni kontakti dežurnih službi navedenih institucija.
Aplikacija 112 MNE je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku i može se preuzeti na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=okc.com.okc112
Video animaciju o aplikaciji 112 MNE možete preuzeti na sljedećem linku: https://we.tl/t-kZSmBhazKs