Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u najnovijim oktobarskim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na sedam odsto.

MMF je u aprilu prognozirao rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.
U novom oktobarskom izvještaju MMF-a, Globalni ekonomski izgledi, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,6 odsto u odnosu na aprilskih 5,5 odsto.
Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2026. godini od 2,9 odsto u odnosu na ranijih tri odsto.
Pad BDP-a u prošloj godini iznosio je 15,2 odsto.
MMF je za ovu godinu prognozirao rast BDP-a i ostalih država regiona.
Rast BDP-a Srbije će iznositi 6,5 odsto, Hrvatske 6,3 odsto, Kosova šest odsto, Albanije 5,3 odsto, Sjeverne Makedonije četiri odsto i Bosne i Hercegovine (BiH) 2,8 odsto.
MMF je blago snizio procjenu ovogodišnjeg rasta aktivnosti svjetske privrede, pa sada očekuje da će porasti 5,9 odsto, 0,1 procentni poen slabije nego što su očekivali u julu.
U narednoj godini rast bi trebalo da iznosi 4,9 odsto.
Iz MMF-a su kazali da su svjetsku privredu ove godine zakočili problemi u lancima nabavke zbog kontinuiranog širenja koronavirusa.
“Globalni oporavak se nastavlja, ali rast je oslabio, zakočen pandemijom”, konstatovala je na blogu glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinath.
MMF je snizio prognozu rasta američke ekonomije u ovoj godini za jedan procentni poen, na šest odsto.
U narednoj godini, aktivnosti u najvećoj svjetskoj privredi trebalo bi da uspore na 5,2 odsto.
Ekonomja eurozone zabilježiće ove godine rast aktivnosti pet odsto, a naredne 4,3 odsto.
Njemačka ekonomija bi ove godine trebalo da ojača 3,1 odsto, a kineska osam odsto.
Izvor: RTCG