Festivalski nastupi 13. izdanja Festivala gitare u Nikšiću, nastavljeni su sinoćnjim koncertom mladih talentovanih gitarista Davida Martona, Katarine Dadić i Vuka Dragićević, piše CDM.

Čast da otvori veče u sali “Zahumlja” pripala je Davidu Martonu, koji se publici predstavio djelima kompozitora Heitora Villa Lobosa “Etude no. 11”, Joaquina Rodriga “Junto al Generalife”, Manuela Maria Ponce-a “Sonatina Meridional” (I – Campo, II – Copla, III – Fiesta).

Nakon njega, publika je imala priliku da čuje i mladu Katarinu Dadić. Djelo “La catedral” kompozitora Augustina Barriosa – Magnorea i njena sjajna interpretaija učinila su da publika uživa u svakom segmentu programa koji je pripremila.

Finale večeri zaokružio je Vuk Dragićević nadahutim izvođenjem “Sonate” od Maria Castelnuovo-Tedesca.

Nastupi mladih virtuoza predstavljaju nastavak projekta „Open Podium“ koji je započet prošle godine, a koji je namijenjen studentima muzičkih akademija iz regiona.

Koncert zvijezde ovogodišnjeg festivala, Amire Medunjanin, koju će na gitari pratiti Boško Jović, zakazan je za večeras u 20 časova u velikoj sali Nikšićkog pozorišta.

Ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i mnogim drugim. Spajanjem tradicionalnog i modernog, Amira iznova će dokazati da je muzika unverzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta. Ulaznice za koncert su već rasprodate.

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1. oktobra, kada je će na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

Završnica festivala biće u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića. Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.