Mladi sportisti

Specijalna Olimpijada Crne Gore je sa svojim dugogodišnjim partnerima UNICEF-om i Ministarstvom prosvjete realizovala projekat „Mladi sportisti u svojim domovima“ u jeku pandemije Covid-19.

Ovim povodom predstavljeni su rezultati i značaj ovog inovativnog pristupa sportskog programa „Mladi sportisti“ prilagođenog za rad kod kuće.
Osnovni cilj bio je da se omogući djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju, uzrasta od 2-8 godina koja su aktivno trenirala u svojim vrtićima da nastave sa treninzima i u svojim domovima, kako bi održala fizičku kondiciju, sačuvala zdravlje i samopouzdanje.
Programom je omogućeno da 240 djece iz 7 opština (Podgorica, Cetinje, Bar, Herceg Novi, Nikšić, Bijelo Polje i Pljevlja) dobiju sportske rekvizite, priručnike i plan rada sa snimljenim video treninzima. Uz pomoć roditelja djeca su trenirala kod kuće 16 sedmica, 3 puta sedmično.
„Činjenica da su djeci otkazani drugi vidovi terapije, te da je došlo do prestanka rada vrtića doprinosi značaju ovog projekta kod mlađe djece sa utvrđenim kašnjenjima u razvoju i/ili intelektualnim smetnjama. Rezultati napretka djece dobijeni upoređivanjem motoričkih i socijalnih vještina prije i nakon 16 sedmica sprovođenja aktivnosti pokazali su napredak, što doprinosi pozitivnom učinku aktivnosti programa „Mladi sportisti u svojim domovima“, izjavila je Nina Bracanović Milović, koordinatorka programa „Mladi sportisti“ Specijalne Olimpijade Crne Gore.
Ovaj inovativni program, prvi ovog tipa u regionu Evrope Evroazije, u kom su roditelji preuzeli ulogu trenera podrazumijevao je stalnu uključenost koordinatora u opštinama koji su podsticali djecu i roditelje i pružali im tehničku podršku putem različitih kanala.
„Saradnja sa Specijalnom Olimpijadom i JPU „Eko bajka datira još iz 2018. U momentu pandemije pravovremena reakcija Specijalne Olimpijade da omogući roditeljima da budu treneri i mališanima da treniraju u svojim kućama bila je od izuzetnog značaja. Kroz 4 mjeseca treniranja sa djecom i svakodnevnom koordinacijom sa roditeljima radi otklanjanja nejasnoća i nesigurnosti, kroz video sadržaje i fotografije koje su nam slali iz svojih domova, mogli smo da vidimo da je ovaj program dao i više nego očekivan rezultata, naglasila je Katarina Zečević, pedagog iz JPU „Eko Bajka“ u Pljevljima.
Mladi sportisti u svojim domovima“ uticao je na sticanje rutine da djeca redovno vježbaju kod kuće uz podršku porodice.
„Moja ćerka Darija je bila veoma srećna. Darijina najveća podrška bio je njen brat Andrej, koji joj je pružao pomoć. Ja sam se našla u ulozi trenera i dobili smo jasna uputstva za rad. Savjetovala bih svim
Roditeljima, koji imaju priliku, da se uključe u ovaj program, jer će dijete biti mnogo sigurnije u sebe, napredovaće njihove motoričke sposobnosti i lijepo će se osjećati trenirajući u svojim domovima okruženi porodicom“, izjavila je Dijana Nikolić, roditelj.
Značaj saradnje UNICEF-a i Specijalne Olimpijade Crne Gore potvrdile su regionalne kancelarije UNICEF-a i Specijalne Olimpijade Evrope Evroazije kao dobar primjer za postavljanje standarda i nastavak regionalnog širenja ovog programa.
„Sa zadovoljstvom možemo najaviti nastavak ovog programa i širenja u još 4 opštine i to u : Budvi, Ulcinju, Beranama i Rožajima, gdje ćemo omogućiti ostaloj djeci da treniraju u svojim domovima“, saopštila je koordinatorka programa „Mladi sportisti“ Specijalne Olimpijade Crne Gore.