ekip, prenos broja, mobilni telefon

Zbog situacije sa koronavirusom sve više smo vezaniji za internet i društvene mreže. Ekipa portala Mladi Nikšića pitala je naše sugrađane koliko vremena provode i koje su to društvene mreže koje najviše koriste.

 

“Paa, na internetu sam po cijeli dan. Posao mi je vezan za internet, a onda i kad sam slobodna ugrabim tako da se čujem sa prijateljima i porodicom. Od kad je bio prvi talas koronavirusa, svi smo u virtuelnom svijetu. Od popijenih kafica pa do fakultetskih i poslovnih obaveza sve je online. Što se tiče mreža koje koristim su Viber, Instagram, Zoom i pratim portale jer ko više čita novine”, našalila se Marija.

 

Za neke sugrađane telefon i nije bitan.

 

“Telefon skoro i da ne uzimam pa ne mogu pričati o vremenu koje provodim na internetu. Moj posao i pored ove situacije zahtijeva fizički rad i zbog toga mi ne padne napamet da uzmem telefon. Što se tiče društvenih mreža, mogu ti reći da izdvajam instagram, to je nekih 10 minuta koje kada dođem sa posla i legnem da spavam prelistam na toj društvenoj mreži, nijesam zavisnik od telefona, pa mogu bez njega lako”, kazao je Ilija.

 

Darija smatra da je mlađoj populaciji najviše potreban internet.

 

“Mi mladi imamo šta da tražimo na internetu, stariji i ne baš. Možda aplikaciju Viber za besplatne pozive i neki portal instaliran na telefonu, koliko znam i nijesu nešto zainteresovani kao mlađa generacija. Ja se sjetim u svakom trenutku šta mogu još pogledati. Kada nemam šta da radim, kada vladaju mjere zabrane onda je najbolje provoditi vrijeme kući gledajući neki film/seriju, zavisi ko šta voli. Najviše koristim Tik Tok i Instagram, to su mi nekako prezanimljive aplikacije za ubijanje dosade, a Viber naravno da se čujem sa svojim prijateljima”, kazala je Darija.

 

Jelena ipak pokušava da provodi manje vremena na telefonu.

 

“Bas puno vremena provodim koristeći internet i društvene mreže. Pokušavam to da smanjim na minimum, ali nije moguće, jer danas bez interneta apsolutno ništa ne možeš, sve korisne informacije tamo nalazim, pa čak i pratim online predavanja. Instagram i viber najviše koristim, skoro tri sata dnevno svaki dan”, istakla je Jelena.

 

“Ja bez telefona ne mogu zamisliti dan. Otvorim oči odmah uzimam telefon, jedem sa njim, svuda ga nosim i ako odem da bacim smeće, a ne ponesem ga sa sobom imam osjećaj kao da sam nešto zaboravila, i odmah žurim da vidim je li se šta desilo za to vrijeme. Navikla sam se na telefon, sada baš zbog ove situacije se sve više koristi i sve više je internet potrebniji. Najviše koristim Facebook, Instagram i Viber, to su nekako tri najbolje društvene mreže po meni”, kazala je Milica.

 

Iako Milica ne može bez telefona, Lazar ga koristi samo kada su predavanja u pitanju.

 

“Telefon koristim samo kada moram, a to je najčešće kada imam predavanja ili online kolokvijum. Sa porodicom živim, a sa prijateljima nijesam navikao da se čujem, jer svi živimo blizu. Smatram da je ljepši život van tehnologije i tog interneta. Bezveze je kada izađeš na kafu, a svi oko tebe ćute i koriste telefon. Izašli smo da se družimo, telefon možete kod kuće koristiti”, kazao je Lazar.