Mještani nikšićke Mjesne zajednice Župa, koji su već četiri dana u blokadi, prihvatli su predlog nadležnih u nikšičkom Centru bezbjednosti da do utorka odlože protest, koji je bio najavljen za danas.

Predstavnik MZ Župa Dragan Radulović kazao je da su mještani tu odluku donijeli na sastanku koji se juče održao u Centru bezbijednosti, kojem su prisustvovali Duško Koprivica i Nikola Janjušević. Oni su mještanima saopštili da su za danas u Podgorici zakazani sastanci nadležnih državnih organa sa predstavnicima radnika Rudnika boksita, sa kojih se može očekivati rješenje nastale situacije.

Mještani Župe tvrde da je blokadom saobraćajnice, direktno ili indirektno, ugrožen život pet hiljada stanovnika 12 župskih sela, koja su odsječena od Nikšića.

Blokada saobraćajnice u naselju Rubeža traje od četvrtaka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu nikšićkog Neksana, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.