Mještani Ulice Živka Nikolića saopštili su da je planirano da se rekonstrukcija istoimene ulice uradi u suprotnosti sa Detaljnim urbanističkim planom i da se postojeća trasa izmjesti kako bi se investitoru, koji gradi zgradu u toj ulici omogućilo da napravi parking, dok bi mještanima dio zemljišta bio eksproprisan.

“Način na koji će nadležni riješiti ovaj problem ne znam, ali način kako ćemo se mi boriti znam. Prvo ćemo se boriti pravnim putem i ako budemo imali osnova za krivične prijave podnijećemo ih, a svu dokumentaciju koju smo sakupili od 2016. do danas, i u kojoj ima nelgočnosti, u datom momentu predaćemo tužilaštvu. Ako pravni put ne urodi plodom, onda ćemo se boriti buntom, jer nikome nećemo dozvoliti da dođe bagerima i ljudima uđe u dvorišta. Ne mogu da vjerujem i ne želim da se pomirim sa tim da je investitor važniji od svih nas. Ako je ova ulica javni interes Opštine, valjda je bitan i javni interes građana koji žive u ovoj ulici, a ne interes investitora. Stepen izgrađenosti ove zgrade i ono što posjeduje investitor je manji nego što ova zgrada posjeduje, pa su tako, mimo rješenja, nadograđeni sprat i duplo potkrovlje. Da bi se to završilo i da bi se investitoru izašlo u susret, planirano je da se ulica izmjesti bahatim oduzimanjem imovine i uništavanjem životnog prostora”, kazao je stanar Aleksandar Mrvošević.

Mještani su Opštini predali zahtjev da ulica bude umirujućeg karaktera, a prije par mjeseci su se obratili predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine (SO), kao i svim sekretarijatima, u želji da saznaju da li investitor ima ugovor u kome stoji da je dio ulice njegov.

“Svi pretpostavljaju da je ingerencija kod drugog i na kraju nas svi vrate kod predsjednika SO, a mislim da je njegova ingerencija za ovo najmanja. Od Direkcije za imovinu smo dobili odgovor da nema ugovora o kupovini ulice, a jedino od katastra nijesmo dobili odgovor“, istakao je Mrvošević.

Mještani Ulice Živka Nikolića tvrde da se iz lokalne uprave povodom rekonstrukcije ulice, pozivaju na izmjene i dopune DUP-a “Centar I”, iako on nije usvojen, a ni njegove izmjene.

Mještanin Zeković rekao je da je lokalnoj upravi predložio da umjesto dijela dvorišta otkupe njegovu kompletnu imovinu, jer “ukoliko se ulica uradi onako kako planiraju, njemu i porodici nema života”.

Gorašević je kazao da je građevinska dozvola izdata “Gradingu” 2018. godine, podrazumijevala da objekat mora da bude završen za dvije godine, kao i da je tri godine nakon isteka njene važnosti “neko donio rešenje o produženju važnosti”.