Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala je tehničku opremu Forenzičkom centru čime će, kako se navodi, ta institucija imati nove i sofisticiranije metode istrage, povećavajući kvalitet i broj obrađenih predmeta.

Iz OEBS-a su rekli da uz današnju nabavku softverskih licenci i tehničke opreme za Odjeljenje za digitalnu forenziku, Forenzički centar je sada bolje opremljen za obradu digitalnih dokaza pohranjenih na mobilnim uređajima, a time i spremniji da pomogne u policijskim istragama o teškom i organizovanom kriminalu.

Šefica Misije Dominik Vag sastala se danas sa direktoricom Forenzičkog centra Sandrom Kovačević, kako bi razgovarale o nastavku podrške Misije u narednim godinama.

„Zadovoljstvo nam je što vidimo da je 15-godišnja podrška Misije pomogla Forenzičkom centru da primijeni nove metode istrage teških krivičnih djela i proširi spektar usluga, kao i kvalitet i broj obrađenih predmeta“, rekla je Vag.

Ona je rekla da kroz oto snažno partnerstvo, Forenzički centar je evoluirao u regionalni centar čiji je rad prepoznat i prihvaćen na sudovima, ne samo u Crnoj Gori, već širom regiona i Evrope.

Kovačević je zahvalila na dugogodišnjoj podršci Misije.

Ona je navela da uz tu podršku, koja uključuje i obezbjeđivanje obuka i opreme, Forenzički centar ima nove i sofisticiranije metode istrage, povećavajući kvalitet i broj obrađenih predmeta.

Vag je dodala da joj je posebno zadovoljstvo što Forenzičkim centrom rukovodi Kovačević, sposobna i ugledna naučnica.

„Misija OEBS-a želi da vidi više žena na visokim pozicijama u crnogorskoj policiji“, kazala je Vag.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi za predstojeću osmu regionalnu konferenciju forenzičkih centara, koja će se uz podršku Misije održati naredne sedmice u Budvi.

„Misija ostaje posvećena nastavku pružanja podrške Forenzičkom centru Crne Gore u obezbjeđivanju naučnih dokaza neophodnih za teška krivična djela“, navodi se u saopštenju.