Tekst Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture usaglašen je danas između Ministarstva kulture i Sindikata, a najznačajnija novina je da će resor izdvojiti novac za rješavanje stambenih pitanja radnika, prenosi CdM.

Kako je saopšteno, osim uvećanja koeficijenata zaposlenih, ovim Granskim ugovorom uvodi se obaveza Ministarstva da izdvaja sredstva za odmor i rekreaciju zaposlenih u kulturi.

Istakli su da je prethodne godine na usaglašavanju teksta novog Granskog kolektivnog ugovora radila desetočlana radna grupa, sastavljena od predstavnika Sindikata i Ministarstva kulture.

“U Ministarstvu i Sindikatu kulture, s obzirom na to da je prethodni Granski kolektivni ugovor za tu oblast potpisan prije deset godina, smatraju da je ovaj korak od izuzetnog značaja za životni standard svih zaposlenih u kulturi Crne Gore. Nakon usvajanja Granskog kolektivnog ugovora od strane Vlade Crne Gore, u skladu sa procedurom koja je u toku, steći će se uslovi za potpisivanje ovog dokumenta, čime će položaj radnika u kulturi biti značajno unaprijeđen”, zaključuje se u saopštenju resora.

Z.G.