Ministarstvo fiansija

Ministarstvo finansija je nedavno počelo projekat povodom izrade predloga programa trgovinskih olakšica od ove do 2026. godine, sa akcionim planom, i tom prilikom je raspisalo poziv za konsultovanje zainteresovanih koji će biti otvoren do 4. marta.

Poziv je otvoren za sve zainteresovane, odnosno organe, organizacije, udruženja i pojedincima da se uključe u početnu fazu pripreme predloga programa trgovinskih olakšica do 2026. godine, sa akcionim planom.
Iz tog Vladinog resora su objasnili da je razlog donošenja tog dokumenta nepostojanje sveobuhvatnog programa olakšavanja spoljne trgovine nakon isteka Strategije trgovinskih olakšica za period od 2018. do 2022.
„Potrebno je izraditi novi, sveobuhvatni srednjoročni program za olakšavanje spoljnotrgovinskog poslovanja. Program treba razvijati na bazi procjene rezultata Strategije trgovinskih olakšica 2018-2022, i on će integrisati različite sektorske inicijative usmjerene na racionalizaciju i unapređenje trgovinskih procesa“, navodi se u pozivu.
Iz Ministarstva su kazali da je potrebno identifikovati prioritetne oblasti za novi program olakšavanja spoljne trgovine, koje treba da se pozabave trenutnim i novim izazovima u trgovini, tehnološkom napretku i međunarodnom trgovinskom ambijentu koji se razvija, uključujući obaveze prema Sporazumu Svjetske trgovinske organizacije (STO) i regionalnim sporazumima, kao što je CEFTA.
„Konsultacijama se obezbjeđuje informisanje najšire javnosti o planiranim aktivnostima na pripremi predloga programa. Konsultovanje podrazumijeva davanje inicijativa, predloga, sugestija i komentara u početnoj fazi pripreme“, objasnili su iz Ministarstva finansija.
Inicijative, predlozi, sugestije i komentari mogu se dostaviti u pisanom i elektronskom obliku, na adresu Ministarstva finansija, Stanka Dragojevića broj 2 ili na e-mail adrese: jelena.velimirovic@mif.gov.me i dijana.filipovic@mif.gov.me.
Ministarstvo će, kako su saopštili, sve prispjele inicijative, predloge, sugestije i komentare razmotriti i uzeti u obzir prilikom izrade programa.
Konsultacije će biti otvorene do 4. marta.
Izvor: MINA