Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će, prema riječima njegovih predstavnika, pružiti podršku pčelarskom sektoru, uz poziv pčelarima i pčelarskim organizacijama da partnerski učestvuju u kreiranju modela za dalji razvoj te privredne grane.

 

Predstavnici Ministarstva prisustvovali su danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici otvaranju Sajma pčelarstva, koji će trajati do nedjelje.

 

Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva, Nebojša Veličković, koji je iskazao posebnu zahvalnost pčelarima, koji su uprkos poteškoćama sa klimatskim uslovima i pandemiji nastavili svoju djelatnost i građanima izložili i ponudili pčelinje proizvode.

 

“Ono što je jako važno da smo mi ove godine u Agrobudžetu kreirali niz mjera podrške i da će predviđena podrška doći do naših pčelara. Pozivam sve pčelare, udruženja i predstavnike saveza pčelara da i u narednom periodu budu najbolji partner, da ukazuju na problem, gdje se griješi i gdje je prostor za dalje unapređenje mjera u pčelarstvu”, rekao je Veličković.

 

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, najavio da će u narednom periodu određene mjere modelirati i mijenjati.

 

“Ministarstvo je otvorilo vrata prema pčelarima, za ideje i predloge. Tu smo da vas razumijemo i da zajedno kreiramo nove mjere u narednom periodu”, dodao je Veličković.

 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo u kontinuitetu prati problem sa kojim se pčelari suočavaju, pa će u narednom periodu biti predstavljene dodatne mjere podrške prema pčelarima zbog sitaucije sa sušom.

 

Predsjednik Udruženja Crnogorska pčela, Miloje Vujašević, saopštio je da će i u narednom periodu učiniti sve kako bi se pčelarima olakšali i popravili uslovi u cilju boljeg i efikasnijeg pčelarstva.

 

On je ukazao na uspješnu saradnju Saveza pčelarskih organizacija sa Ministarstvom.

 

“Iskazujemo posebnu zahalnost Ministarstvu koje je nakon usvajanja Agrobudžeta iskazalo spremnost za saradnju i pokazalo da pored sebe imamo ozbiljno Ministarstvo na koje možemo uvijek računati kao i da će biti dobar partner u daljem radu. Posebno želim naglasati značaj nepovratnih sredstava koja se mogu iskoristiti kroz razne javne pozive i projekte”, poručio je Vujašević.

 

Predsjednik pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, rekao je da je pčelarima i pčelama potrebna pomoć, te da Kuća meda nudi određene moguće popuste za pčele.

 

On je kazao da će u saradnji sa Ministarstvom, pčelarskim organizacijama i pčelarima, krenuti u kreiranje novih mjera podrške za narednu godinu, kroz koju će pčelari moći da unaprijede svoju proizvodnju.

 

Izvor: Mina