Milena Popović-Samardžić

Epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić ocijenila je u Jutarnjem program Javnog servisa da Crna Gora već duži period gubi kontrolu nad epidemijom korona virusa.

Tome svjedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima.
“To vam je dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole. Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici”, kazala je epidemiološkinja.
Komentarišući mjere NKT-a, ona kaže da bi mjere trebalo uvoditi i evaluirati nakon određenog perioda, te javnost upoznavati sa njihovim efektima. Takođe, smatra da je jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje primjer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.
“Kao posljedica toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji”, istakla je Popović-Samardžić.
Izvor: RTCG