Bivši kooperant nikšićke Mljekare Nika, Dejan Mijatović, kojem tri godine nijesu isplaćena potraživanja za isporučeno mlijeko, najavio je da će isplatu čekati do petka, nakon čega će preduzeti radikalne poteze, prenosi Mina-business.

Mijatović, čija potraživanja iznose više od devet hiljada eura, saopštio je da je ogorčen što nije dobio novac za isporučeno mlijeko kao i većina kooperanata Nike.

“Ponižen sam i doveden u bezizlaznu situaciju nakon svih višemjesečnih pregovora sa nadležnim, u kojima sam učestvovao kao jedan od predstavnika kooperanata. Odlučan sam da prekinem ovu agoniju, o čemu sam danas obavijestio i nadležne u nikšićkoj policiji“, rekao je Mijatović.

On je kazao da će do petka čekati isplatu potraživanja, kao i da će u suprotnom u popodnevnim satima početi štrajk glađu ispred Mljekare Nika.

“Štrajkovaću glađu do nedjelje, nakon čega ću se politi benzinom i zapaliti. O mjestu gdje ću to učiniti, naknadno ću odlučiti. Vidjeću da li će to biti ispred Mljekare, Opštine Nikšić ili Vlade“, naveo je Mijatović.

On je dodao da se na takav potez odlučio nakon što ga je stečajni upravnik, Mladen Marković, zajedno sa manjom grupom kooperanata kojima takođe nijesu izmirena potraživanja za isporučeno mlijeko, obavijestio da ne mogu dobiti novac.

“Iznenađen sam i ponižen što nakon toliko vremena sad dobijam takav odgovor, iako se i moje ime, sa navedenim iznosom duga, nalazi na spisku potraživanja“, rekao je Mijatović.

Isplata duga za isporučeno mlijeko jednom broju bivših kooperanata Mljekare Nika počela u subotu. Mljekari su u subotu, na sastanku sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja i predsjednikom nikšićke Opštine, Petrom Ivanovićem i Veselinom Grbovićem, obaviješteni da je uplaćen novac za potraživanja koja su, shodno dogovoru, umanjena 15 odsto.

Bivši kooperanti Mljekare Nika okupili su se u petak ispred kapije firme i najavili da će do danas čekati na isplatu potraživanja od ukupno 220 hiljada eura. Riječ je o oko 350 kooperanata kojima se u prosjeku duguje od dvije do 30 hiljada eura za isporučeno mlijeko. Oni su pristali da im isplata bude umanjena 15 odsto, jer im je objašnjeno da nema dovoljno novca.

Predstavnici kooperanata ranije su saopštili da im je na sastanku početkom avgusta u nikšićkoj Opštini obećano da će im potraživanja biti izmirena najkasnije do 18. septembra. Prema njihovim saznanjima, uplaćeno je oko 310 hiljada eura na račun Prve banke, koja je ta sredstva zadržala, iako u zakonskom roku nije prijavila potraživanja.

Predstavnici kooperanata su kazali da im je na sasatanku u Opštini objašnjeno da im ne može biti isplaćen cjelokupan iznos, već umanjen 15 odsto zbog nedostatka sredstava. Kooperanti su to prihvatili, ali od obećanja nijesu ispunjena.

D.D.