Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama. Liturgiju povodom ustoličenja služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

Porfirije je kazao da želi Metodiju da služi miru svih ljudi u njhovim porodicama, među srodnicima, selima i gradovima u blagoslovenoj zemlji Crnoj Gori, slavnoj i velikoj.

“Koja je toliko široka, duboka i visoka da u sebe može da smjesti čitavog Hrista, a to znači sve što što je božije i što je ljudsko, koja u sebe može da smjesti i smješta toliko toga različitog”, kazao je Porfirije.

On je rekao da da gospod poziva sve da u njemu nađu jedinstvo.

“Postoje oni koji misle da je crkva politička organizacija. Bivaš poražen ako misliš da crkvu možeš staviti pod svoje noge. Nema crkva ambicije da zamijeni bilo koju stranku”, poručio je Porfirije.

Ustoličenju je prisustvovao premijer Zdravko Krivokapić, kao i veliki broj ministara, visokih državnih funkcionera i poslanika. Kako piše agencija Mina, oni nijesu nosili zaštitne maske niti su poštovali fizičku distancu. Ceremoniji je prisustvovao i veliki broj građana iz svih crnogorskih gradova.

Metodije je izabran za Episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru SPC u maju.

Izvor: Mina