metalac

Nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji nikšićkog Zavoda za zapošljavanje, u ovoj godini biće omogućena besplatna obuka za potencijalne poslove u Metalcu, koji je prošle godine kupila češka firma Termochem, prenose Vijesti.

Nikšićki Biro rada i Metalac nedavno su dogovorili saradnju ovim povodom a planirano je upošljavanje 60 radnika.

Načelnica Biroa rada Rajka Radonjić kazala je da je nakon razgovora sa direktorom firme Metalac Živoradom Krsmanovićem zaključeno da nivo neophodnog i potrebnog znanja radnika nije zadovoljavajući, te da je neophodno ulagati u obuke.

Prema njenim riječima u narednom periodu Metalcu će biti neophodno više od 60 radnika, većinom proizvodnih zanimanja metalske struke: bravari, zavarivači, metalostrugari, metaloglodači, rukovaoci mašinske obrade.

“Evidentno je da će u 2017. godini biti angažovan respektabilan broj lica sa evidencije Biroa rada Nikšić. Moramo pomoći poslodavcu da zajedno obučimo potrebne kadrove koji će moći odmah po radnom angažovanju dati pun doprinos. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi praksa iz ranijih godina kada su poslodavci pribjegavali alternativnim’ rješenjima pri zapošljavanju”, istakla je Radonjić.

Trenutno je u Metalcu zaposleno oko 70 radnika, a kako je Krsmanović nedavno kazao “Vijestima” za normalno funkcionisanje fabrike i isplativost ulaganja potrebno je minimum 120 zaposlenih. Pored prijema novih radnika Krsmanović je najavio i nova ulaganja.

“Pozdravio je inicijativu Zavoda za zapošljavanje i najavio uspješnu saradnju na zadovoljstvo kako poslodavca tako i naših sugrađana”, kazala je Radonjić.

Termohem je jedna od deset kompanija koje posluju u okviru ZK Termohem grupe i koje se nalaze u osam država, uključujući i Crnu Goru, sa namjerom da tržište prošire i na BiH. Termohem je dvije trećine imovine Metalca, koji je u stečaju od kraja 2014.godine, kupio za 330 hiljada eura. ZK Termohem se bavi mašinskom motažom uglavnom enrgetskih objekata novijeg tipa.