Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine, u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci, Italija, 12. maja 1820. godine. Ona se cijelog života borila za unaprjeđenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku, gdje je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front. Najtingel је otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Profesionalnost, dobra organizovanost, posvjećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svijest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtjevi zanimanja. Kao međunarodni simbol sestrinstva, odabrano je bijelo srce 1999. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice Međunarodnog savjeta sestara. Bijelo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre svijeta, i ono označava brižnost, znanje i humanost koji su isprepletani u djelovanju i duhovnosti sestrinske njege. Izabrana je bijela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku njegu svih ljudi od strane sestara.

Medicinske sestre predstavljaju glavnu sponu između ljekara i pacijenata. Posao je težak, nedovoljno plaćen, ali medicinske sestre ga vole i najčešće predano rade iako je to i jedna od profesija koju građani najviše kritikuju.