U holu Nikšićkog pozorišta prikazana je izložba fotografija “70 godina crnogorske kinematografije”, autora Momira Matovića, istaknutog filmskog stvaraoca.

Postavljena su 24 panoa sa preko 250 fotografija kojima će biti obuhvaćeni mnogi segmenti iz kulturološke baštine.
Za početak razgovora Matović nam je kazao da kinematografija ne trpi velike pauze što se može vidjeti i na ovoj izložbi, ona hoće kontinuitet.
“Kontinuitet je prekinut zato što bioskopi ne rade, nema pozorišta, sve sve svodi na samoposlugu, da sjednete u automobil i izađete neđe sami na neko pusto polje, čak ne smijete ni sopstvenu ženu da poljubite bez neke velike opasnosti”, mišljenja je Matović.
Na pitanje da li mogu online sadržaji zamijeniti bioskopske projekcije bio je kratak: ,,Ne mogu”.
Još uvijek ne zna kako vidi budućnost svoje profesije nakon pandemije, jer se to sad sve svodi na online.
“Sada su i festivali online. Online je da vi sjedite kući ili u nekom lokalu i gledate moj film, kakav je to užitak?”, pitao je Matović.
Kazao nam je da ne razmišlja o snimanju filma o koronavirusu iz razloga što ova epidemija nema dušu i što je to nemilosrdno.
“Vidite svaki dan koliko života odnosi ovaj virus, čak više nego za vrijeme drugog svjetskog rata”. Ona se ne vidi, ona je nevidljiva”, rekao je on.
Sama izložba pokazatelj je da je Momir Matović svojevrstan čuvar kulturne filmske baštine u Crnog Gori.
“Da, to ste u pravu. Prošle godine sam od Crnogorske kinematografije dobio nagradu ,,Ratko Đurović” za tu kulturnu baštinu, iako sam prvi neću biti jedini, neko će nastaviti gdje ja stanem”, zaključio je Matović.