Naš sugrađanin Matija Delić ima 18 godina i učenik je četvrtog razreda Gimnazije Stojan Cerović. Ovaj osamnaestoodišnjak uspio je da osvoji medalju, i to srebrnu, na najstarijoj matematičkoj olimpijadi – IMO, na ponos i školi i gradu ali i državi. Sa njim smo razgovarali o matematici, medaljama, planovima za dalje…

Kada i kako ste otkrili ljubav prema matematici?
Nisam ništa otkrio iznenada, nema neki specifičan događaj posle kog sam zavolio matematiku. Matematika mi je uvijek bila vrlo prirodna i intuitivna, i vremenom sam dolazio do sve interesantnijih oblasti. Ono što je najbolje kod matematike je to da uvijek imate nove stvari za otkriti.
Koliko ste osvojili medalja i koje sve?
Medalje jedino dobijamo na Međunarodnim takmičenjima. Imam bronze sa Balkanske matematičke olimpijade 2020, Matematičkog takmicenja u sajber-prostoru 2020 i Juniorske balkanske matematičke olimpijade 2017, i srebro sa Međunarodne matematičke olimpijde 2020.
Da li je teško uskladiti školske obaveze, takmičenja i vrijeme za pripremu?
To je promenljivo, zavisi od toga koliko imam obaveza. Vremenom sam naučio da bolje balansiram obaveze.
Pored matematike, da li imate još neki hobi?
Ne bih baš matematiku nazvao hobijem, ali bavim se uvijek nekim sportom, pomalo grafičkim dizajnom i origamijem.
Planovi za dalje?
To je vrlo upitno, i nezgodno je još da o tome pričam. Prijave na univerzitete na koje bih volio da odem su još u toku, i zbog njihovog načina biranja uvijek je vrlo neizvjesno.
Učenicima je matematika uglavnom najveći bauk. Koja je Vaša poruka njima, kako da se oslobode straha i zavole ovu nauku?
Nikako ne treba pratiti uputstva i šablone. Treba razviti svoj pristup zadacima, jednostavno razmišljati o zadatku onako kako je najprirodnije.
Omiljeno mjesto u Nikšiću?
Park šuma Trebjesa.