Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da su od sjutra maske obavezne samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu.
“Shodno trendu sve bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori, u narednih 14 dana, od 8. do 22. aprila 2022. godine, Vlada Crne Gore je dodatno liberalizovala mjere u borbi protiv pandemije. Nošenje maski od danas je obavezno samo zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smještajima i javnom prevozu”, rekao je Galić na konferenciji za novinare.
On je kazao da nošenje maski u svim ostalim objektima ostaje kao preporuka.
Galić je kazao i da se ukida ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima.
Sve ostale mjere ostaju na snazi.
“Još jednom naglašavamo da ćemo, ukoliko se bude zabilježio nepovoljan trend, reagovati momentalno i da ćemo, i prije 22. aprila, revidirati ove mjere. Vjerujemo u odgovornost naših građana i nadamo se da neće biti potrebe za takvim potezom”, poručio je Galić.
Ukoliko bude epidemiološka situacija još stabilnija, Galić je saopštio da će prijedlog mjera biti i ukidanje nošenja maski i onamo gdje su obavezne.
Galić je istakao da ako jedno dijete bude zaraženo u školi u karantin će ići cijelo odjejenje.
“Moramo biti jako oprezni. Ovim mjerama je doneseno da maske u školama nijesu obavezne, ali bismo preporučili da ih djeca nose. Ako jedno dijete bude zaraženo, u karantin će ići cijelo odjeljenje”, kazao je on.
Galić je kazao da je broj oboljelih manji za oko devet procenata u odnosu na prethodne dvije sedmice.
“Takođe i broj preminulih manji je za 18,2 procenta u odnosu na prethodne dvije nedjelje”, rekao je direktor IJZ-a.
Upozorio je da je obuhvat vakcinisane djece MMR-om koja su rođena 2020. godine izuzetno slab.
“Stoga apelujem na roditelje da djecu povedu na rutinsku imunizaciju”, kazao je on.
U crnogorskim bolnicama na liječenju je 22 kovid pacijenta, kazala je direktorica Kliničkog centra CG Ljiljana Radulović.
“U KCCG-u pet, OB Bar tri, isto toliko u Pljevljima i Kotoru. U Beranama se liječe dva pacijenta dok se u OB Nikšić liječi jedan pacijent”, kazala je ona.
Istakla je da kovid u sadejstvu sa drugim bolestima može da izazove tešku kliničku sliku.
“Tako su dvije osobe životno ugrožene u Kliničkom centru”, kazala je ona.