Adis Martinović

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Adis Martinović kaže da je epidemijska kriva u Crnoj Gori u silaznoj putanji. Navodi da je među preminulim kovid pacijentima njih 75 odsto bilo nevakcinisano.

“Od svih preminulih od posljedica koronavirusa skoro 75 odsto su nevakcinisani, dok je njih 25 odsto bilo vakcinisano i to su bili ljudi starije dobi, kod kojih vakcina ima najmanje dejstvo. Većina je preminula tri, pet ili šest mjeseci nakon vakcinacije znači onda kada je nivo antitijela u značajnom padu. Skoro svaka starija osoba ima neku hroničnu bolest koja dodatno otežava kliničku sliku”, naveo je Martinović, gostujući na Radiju Crne Gore.
Ponovio je i da su od Omikron soja do sada u Crnoj Gori preminule dvije osobe.
Martinović kaže i da se posljednih dana udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih kreće od 30 do 40 odsto.
Teško je, kaže Martinović, davati preciznije prognoze, ali kako dodaje, epidemijska kriva je i dalje u silaznoj putanji.
“Nema razloga da epidemijska kriva ne nastavi da pada”, poručio je Martinović.
On navodi i da za razliku od regiona i ostatka Evrope, Crna Gora sada ima pad u broju zaraženih.
“Starosna grupa u kojoj je najviše zaraženih je od 40 do 55 godina i oni čine od 35 do 45 odsto zaraženih”, naveo je Martinović.
Saopštio je i da sada djeca čine svega sedam odsto zaraženih, ali se, kako dodaje, taj trend može promijeniti početkom školske godine.
Izvor: Analitika