Djurdjina Malovic

 

Ženski rukomet u Crnoj Gori oduvijek je bio popularan. Poslednjih godina kada naša reprezentacija postiže sjajne rezultate gotovo da nema djevojčice koja ne trenira rukomet i ne sanja da postane nova Radmila Petrović ili Katarina Bulatović.

Na sličan način počela je da sija rukometna zvijezda Đurđina Malović, koja sa samo 19 godina važi za jednu od najboljih mladih evropskih igračica, a u crnogorskoj reprezentaciji smatraju je punopravnom nasljednicom Katarine Bulatović, jer igraju na istoj poziciji.

U intervjuu za portal Mladi Nikšića ekstra talentovana sugrađanka govori nam o početku karijere, očekivanjima u novoj sezoni, iskustvima na velikim takmičenjima sa reprezentacijom

Šta za tebe predstavlja rukomet?

Za mene rukomet je više od igre. Kroz ovaj sport sam naučila da cijenim one prave vrijednosti. Takođe, rukomet mi je pomogao da “izgradim” svoj karakter i podario ono bez čega ne možete da ostvarite rezultat ni u jednom poslu (oblasti), a to je samopouzdanje.

dj

Odakle se stvorila ljubav prema rukometu i kada si napravila prve korake u tom sportu?

Ljubav prema rukometu došla je vremenom, sama po sebi. Počela sam da treniram sa 11 godina. Volim kolektivne sportove, druženja, putovanja… To je prvo što me je privuklo.

Da li se ispostavilo da si napravila pravi izbor sporta, jer za tebe smatraju da ćeš u budućnosti napraviti sjajnu karijeru?

Ne volim da planiram ništa, trudim se da budem fokusirana maksimalno i da svakodnevno radim na sebi. Što se tiče mog odabira, napravila sam sjajan izbor. Radim ono što volim i u čemu uživam.

dj1

Tokom karijere promijenila si više klubova, ponikla si u Sutjesci, a prije Budućnosti igrala si za Danilovgrad, pa gdje si stekla najbolje iskustvo i gdje ti je najviše odgovaralo da igraš?

Tako je, prve rukometne korake započela sam u ŽRK Sutjeska. Treneri sa kojima sam radila u tom periodu su Veselin Božović, Zoran Marušić, Vesko Radulović i Slobo Nikolić. Njima sam puno zahvalna.
Međutim, posebno bih izdvojila period proveden u ŽRK Danilovgrad i rad sa Majom Savić. Smatram da je to period u kojem sam „odrasla“. Maja je veliki čovjek prije svega, zatim trener, prijatelj, roditelj… Sve te uloge je perfektno obavljala i za sve ove godine svi smo mnogo naučili od nje, što o rukometu, isto toliko i o životu i životnim vrijednostima, ponašanju na terenu kao i van njega.

Koliko ti je značilo iskustvo igranja u reprezentaciji sa našim najboljim igračicama?

Iskustvo igranja u reprezentaciji za mene je dragocjeno. Svaki minut proveden na terenu, čak i sami treninzi su mi mnogo koristili. Imam na koga da se ugledam i srećna sam zbog toga.

dj3

Kako ocjenjuješ plasman na juniorskom Evropskom prvenstvu (EP) i smatraš li da bi tvoje drugarice mogle više da ste bile zdrave ti i Agović?

Na EP u Španiji smo ostvarili jako dobar plasman. Pokazali smo veliki kvalitet i jak karakter. Takođe, vidjelo se da ne postoji reprezentacija kojoj ne možemo da pariramo.
Pa sad, šta bi bilo kad bi bilo… 🙂 Povrede su sastavni dio sporta i ne možemo da biramo vrijeme kada mogu da dodju.

Vidiš li sebe u sastavu naše reprezentacije za Olimpijske igre u Riju?

San svakog mladog sportiste jeste da ode na Olimpijadu. Nadam se da ću svojim trudom i radom zaslužiti tu čast. 🙂

dj7

Prijaju li ti poređenja sa Katarinom Bulatović, pošto ste obje ljevakinje i igrate istu poziciju?

Naravno da mi prijaju poređenja sa Kaćom. Ona je veliki profesionalac i voljela bih da imam barem približnu karijeru kao što je njena.

Da li si se oporavila od povrede noge i koliko je to uticalo na tvoju formu, da li si spremna za predstojeću sezonu?

Oporavljam se… Polako ali sigurno dostižem željenu formu. Još uvijek nemam dozvolu doktora da počnem sa rukometom, ali ima mnogo segmenata na kojim mogu da radim.

Kakva su očekivanja u predstojećoj sezoni?

Čast mi je što ću u sezoni koja dolazi biti dio ŽRK Budućnost. Kao što sam pomenula, trenutno mi je prioritet oporavak, ne razmišljam unaprijed. Iskoristiću svaki dan do početka sezone da napredujem i da radim na sebi. Kada dođe vrijeme da zakoračim na rukometni teren biću spremna.

dj5

Rukometašima puno znači podrška navijača, pa da li ti nedostaje podrška Nikšićana i da li su te prihvatili navijači podgoričkog kluba?

Naravno. To je naš 8. igrač. 🙂 Podrška koju oni pružaju dodatno motiviše svaku od nas.

Kako si zadovoljna odrađenim pripremama na Žabljaku, nadaš li se većoj minutaži, jer se od Budućnosti uvijek očekuju titule?

Pripreme su protekle jako dobro, sve igračice su zdrave i sa jednim lijepim osjećajem napustile Žabljak. Što je i najvažnije. A o pomenutoj minutaži će odlučivati trener Adžić, na meni je da pružim svoj maksimum i da se na taj način nametnem. 🙂

Je li teško nositi breme jednog od najvećih talenata crnogorskog ženskog rukometa i da li te to opterećuje?

Iskreno, ne razmišljam o tome i ne dozvoljavam da bilo kakvi natpisi u novinama utiču na moju igru i moj pristup. Naravno da prija, sve pohvale i priznanja, ali sve umjereno i u nekim granicama. Mlada sam i tek počinjem da gradim svoju karijeru, medijska pažnja za mladog sportistu može da služi kao podsticaj, ali isto tako može da bude i kontraproduktivno ukoliko je u velikoj mjeri.

dj2

Da li je rukomet grub sport za djevojke i šta misliš o toj izjavi?

Rukomet je jako grub sport i ljudi koji nijesu spremni na žestoku borbu koja traje 60 minuta ne treba da se upuštaju u ove vode. 🙂 Ali nije sve u toj “tuči” na terenu, koliko god grubo izgledalo, rukomet je takođe igra inteligencije, kreativnosti i razmišljanja.

Tvoje mišljenje o sugrađanki Đurđini Jauković?

Đina je sjajna osoba, obožavam je. Od kako smo počele da treniramo ne razdvajamo se. Počele smo zajedno u Sutjesci, kasnije igrale u Danilovgradu i sada smo na pragu ostvarenja sna – nastupaćemo u klubu evropskih šampiona. 🙂 Đika je pravi prijatelj na terenu i van njega.

dj 12

Šta je, po tebi, presudno za uspješno bavljenje ovim, ali i sportom uopšte, izvanredna fizička priprema ili jaka psiha?

Bitno je i jedno i drugo. Ali moje mišljenje jeste da je psiha presudna. Čvrst karakter i mentalna spremnost je nešto bez čega je nemoguće biti “vrhunski” u bilo čemu.

Imaš li, pored mnogobrojnih obaveza, vremena za neki hobi, rekreativno bavljenje drugim sportom?

Volim da crtam… U slobodno vrijeme se opustim uz platno i bojice. 🙂

S obzirom na to da si mlada, uspješna i lijepa, kako uspijevaš da se “odbraniš” od pripadnika jačeg pola?

Hvala na komplimentima. 🙂 Ne znam šta bih rekla na ovo, osim da mi laskate.

dj9

Imaš li vremena da čitaš i koju knjigu bi preporučila našim čitaocima?

Uvijek nadjem vrijeme za to. Knjige koje bih preporučila su „Vođa bez titule“, „Tajna“ ili „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“.

Kakvi su tvoji planovi u narednom periodu?

Rekla sam Vam, ništa ne planiram unaprijed. Daću sve od sebe da na najbolji mogući način pomognem timu i dam svoj doprinos, ma koliki on u ovom trenutku bio.

Postoji li neka izreka, poslovica koje se pridržavaš, koja predstavlja tvoj životni moto?

Postoji mnogo citata gdje se pronalazim i koje slijedim. Neki od nih su: „Sreća je stvar izbora“, „Ko u čuda vjeruje – čuda i stvara“ i jedan meni posebno drag „Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem“.

 

Da li pratiš i kako ti sviđa koncept našeg portala?

Do sada nijesam pratila, ali obećavam da cu početi. Jako mi se sviđa vaš koncept i hvala na lijepom druženju.

Da li za kraj imaš neku poruku za čitaoce našeg portala?

Nikada ne odustajte od svojih snova! Jer kao što sam već rekla – Sreća je stvar izbora.

M.M.