Crnogorska policija

Iz policijskog pritvora u Podgorici 1. juna nije pobjegao samo sedamnaestogodišnji L. H. (2006), koji je potom osumnjičen za teško ubistvo, već još dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., nezvanično saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama oni su tom prilikom od službenika policije podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti (OB) ukrali mobilni telefon i službenu karticu i nesmetano se udaljili iz zgrade.

Isti izvor navodi i da su mogli, da su htjeli, da omoguće i drugim pritvorenicima da napuste službene prostorije OB.

Iz Uprave policije (UP), na čijem je čelu Nikola Terzić, ranije su “Vijestima” potvrdili bjekstvo L. H. i kazali da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati. Nisu odgovorili i na dodatna pitanja redakcije u vezi sa bjekstvom i druga dva maloljetnika. Upit je poslat 28. avgusta.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović juče je kazao “Vijestima” da “u ovom tužilaštvu zasad nije formiran predmet u vezi sa postupanjem policijskih službenika u odnosu na mldb. L. H., V. Z. i B. Z., a povodom njihovog bjekstva iz prostorija za zadržavanje UP OB Podgorica”.

Kako je “Vijestima” ispričao nezvanični izvor, u vrijeme bjekstva, L. H. se nalazio u jednoj, a druga dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., u drugoj pritvorskoj prostoriji. Jedan od njih je, postavljajući “lopovsku”, pomogao drugome da izađe kroz otvor za ventilaciju, nakon toga je sa druge strane otvorio i prostoriju u kojoj je bio sa cimerom i ovu u kojoj je L. H.

Pošto su izašli iz pritvorskih soba, navodi isti izvor, oni su od službenika policije, koji je spavao, uzeli mobilni telefon i karticu koja omogućava otključavanje vrata. Potom su, navodi izvor “Vijesti”, kroz garažu izašli i tako napustili zgradu Uprave policij.

L. H. je, po bjekstvu iz pritvora 1. juna, pet dana kasnije lišen slobode, pod sumnjom da je počinio krivično djelo teško ubistvo. Leš sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, a istog dana policija je obavijestila javnost da je uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Iz UP su tada saopštili da su ih o beživotnom tijelu starije ženske osobe obavijestili građani. Javnost nije informisana ni da je L. H. pet dana prije nego je nađen leš starice, bio u pritvoru zbog drugog krivičnog djela i da je i pobjegao iz pritvorskih prostorija.

Slučaj je u javnost dospio nakon što se L. H. samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, gdje je, zbog krivičnog djela teško ubistvo, po isteku pritvora 60 dana, a do okončanja pripremnog postupka, smješten po rješenju Višeg suda.

Izvor Vijesti