mladi nk

Porodica Vesne i Vukomana Bogdanovića iz Kočana kod Nikšića na pravi način pokazuje kako se u poljoprivredi koristi zemlja. Na samo devet stotina kvadrata okućnice Bogdanovići proizvode povrće, voće, začinsko bilje kao i mlijeko, meso i jaja za svoju porodicu, a ostane i za prodaju poznatim kupcima.

“U bašti je posađen krompir, luk, šargarepa, salata, raštan, kelj, prokelj, keleraba, pori luk blitvica, krastavci, a tu je i voće kruška, kivi, grožđe, kajsija, čak i drijen i lješnik. Što se tiče ljekovitog bilja tu je nana, bosiok, gavez, ranolist i ren, kamilica i kopriva. Drže se i koze, pilići i prasići. Sve je domaće i nema hemije”, kazala je za Radio Crne Gore poljoprivrednica Vesna i dodaje da je cijele zime bilo i salate u plasteniku koji nije zagrijavan.
Kako je istakla, kočanski vjetrovi su jaki, ali je od velike koristi to što su pomoćni objekti izgrađeni na sjevernoj strani.
“Zaista, iskorišćen je svaki kvadrat okućnice i kada se pokupi jedno povrće sadi se drugo i tako imamo i po tri roda na ovo malo zemlje. Kada se voli svoj posao može se i postići rezultat. Meni nije teško provoditi vrijeme u bašti, a ima i zarade”, rekla je Vesna koja je, inače, završila srednju poljoprivrednu školu u Baru.
Bogdanovići namjeravaju i da povećaju proizvodnju i zakupe parcelu u Kočanama. Uslov je, kako je kazala Vesna, obezbijediti dovoljno vode za zalivanje.
“Izgradnja bunara bi dobro došla i naredne godine ne bi trebalo da promakne javnii poziv resornog ministarstva koje pomaže gradnju bunara”, objasnila je ona.