Mladi Nikšića

Majke, korisnice naknada za troje i više djece, koje već 13 dana protestuju ispred parlamenta zbog smanjenja svojih primanja, danas su započele štrajk glađu, prenosi RTCG.

One su na današnjem protestu ispred parlamenta još jednom pozvale Vladu i Skupštinu Crne Gore da povuku zakon kojim je predviđeno smanjenje naknada.

Predstavnica majki Željka Savković kazala je da majke ne bi dolazile 13 dana da su željele da odustanu. Poručuje da neće odustati ni narednih dana.

“Ono što nam daje vjetar u leđa su njihove nebulozne izjave. Ustavni sud može da donese samo jednu odluku. Hoćemo da se poštuje zakon. Jednom stečeno pravo ne može opet biti dato na glasanje. Čekaćemo ovdje svaki dan”, saopštila je Savković.

Ona je pozvala svaku poslanicu da se pridruži majkama u borbi za njihovo pravo. Poziv je uputila svakoj aktivistkinji iz Nevladinih organizacija, koja se bori za ljudska prava, da ih podrži.

“Borba se nastavlja dalje. Nikog ne želimo da ucjenjujemo. Apelujemo na Ustavni sud koji je nedavno rekao da majke nijesu prioritet, a danas da se mora riješiti problem majki, a jedini način je povući zakon o smanjenju naknada. Neka smanje svoje visoke plate, limitiraju sva primanja koje su preko 1.500 eura i neka ne udaraju na jadne i bijedne naknade majkama”, kazala je Savković.
Smatra da bi sa njima trebalo da budu svi penzioneri i studenti Crne Gore.

Poručile su da će se odmah povući sa ulice, ako Vlada povuče zakon kojim je predviđeno smanjenje naknada za majke sa troje i više djece.
Niikšićanka Maja Jovović rekla je da su čojstvo i junaštvo u Crnoj Gori skoro i nestali.

“Nestalo je sve osim hrabrosti koju smo pokazali danas i 12. marta u Nikšiću. Danima ih zovemo da povuku zakon, oni ćute. Mi se nećemo povući”, rekla je Jovović.

Zorica Vasiljević iz Kotora kazala je da su samo majke u Crnoj Gori imale hrabrosti da dignu glas i javno kažu ono što ih muči.

Cetinjanka Ivanka Otašević pitala je poslanike da li neko od njih ima više staža od majki koje protestuju ispred parlamenta.

“Nema sigurno. Nama niko ovo nije dao, niti poklonio, mi smo ovo zaradili. Ali nam jesu oduzeli”, poručila je Ivanka.
Nada Bošković iz Mojkovca pozvala je sve majke koje nijesu mogle doći prethodnih dana, da im se pridruže u ovoj, kako je kazala, neophodnoj borbi.

Prisutni na protestu skandirali su Vladi, pozivajući nadležne da podnesu ostavke. Pozvale su Ustavni sud da se izjasni i donesu odluku koja je po zakonu. Poručile su da su i po cijenu života spremne da odbrane stečena prava koja su im, kako kažu, garantovana zakonom.

Vesna Bulatović iz Kolašina poručila je da ih nije niko organizovao.
“Mi smo ovdje da odbranimo naše doživotno stečeno pravo”, istakla je Bulatović i pozvala muškarce da izađu na ulice i odbrane građane od opšte bijede.