Ministarstvo zdravlja donijelo je novi pravilnik kojim je propisano da se ,,buprenorfin“, više ne izdaje u apoteci, već će zavisnici od psihoaktivnih supstanci moći isključivo da ga dobiju od ljekara u domovima zdravlja, prenosi Pobjeda.

Prema riječima više nezvaničnih izvora, ova novina donešena je kako bi se spriječile sve češće zloupotrebe ovog lijeka koje su dovodile do nestašica.

Tako su krajem prošle godine, zbog višednevnih nestašica, zavisnici od psihoaktivnih supstanci u Podgorici čak prijetili da će kamenovati apoteku, a ,,Montefarm“ je zbog ozbiljnosti situacije tada angažovao i obezbjeđenje koje je u dva navrata reagovalo i smirilo situaciju.

Tada je objelodanjeno da postoji zloupotreba lijeka, koji se prodaje na crnom tržištu. Pacijenti su kazali da pojedini podižu terapiju, a potom jednu tabletu na ulici prodaju za 20 eura, a kasnije za taj novac kupuju heroin.

Sa druge strane, novim uputstvom to će biti spriječeno, jer će zavisnik sa izvještajem psihijatra moći od izabranog doktora da uzmu samo jednu tabletu koliko je dnevno i potrebno.

Ova novina iznenađenje je za izvršnog direktora nevladine organizacije „Four lajf“ Sašu Mijovića, koji je i član Komisije za droge, jer ga, kako kaže, iz Ministarstva nijesu informisali o tome, već je za novo uputstvo za supstituciju „buprenorfinom“, saznao od zavisnika.

Nijesam dobio pravilnik i ne znam na koji način je sve precizirano. Iz Ministarstva zdravlja trebalo je da se konsultuju sa nevladinim sektorom, jer smo mi na prvoj liniji odbrane i u direktnoj komunikaciji sa zavisnicima i znamo kako stvari funkcionišu na terenu, a ne ovako naprečac rekao je Mijović.

NVO na čijem je čelu, kako kaže, već pola godine traži da se donese ovaj pravilnik o „buprenorfinu“, a čak je kao član Komisije za droge krajem prošle godine tražio i vanrednu sjednicu kako bi se riješio problem zloupotreba.

“Situacija je bila izmakla kontroli, ,,buprenorfm“ je izdavao kako ko stigne, bile su velike zloupotrebe i enormne potrošnje. Stoga je bio neophodan protokol koji postoji i u drugim zemljama. Ja sam čak Ministarstvu podnio pravilnik iz Bosne i Hercegovine”, kazao je Mijović.

Prema Pobjedinim nezvaničnim informacijama, za prva četiri mjeseca ove godine izdato je čak 14.000 kutija ovog lijeka, a za Isti period 2016. apoteke su izdale 3.500 kutija.