Kriza izazvana pandemijom COVID-a-19 dodatno je ukazala na neophodnost preispitivanja načina na koji se obrazovanje organizuje kako bi odgovorilo na zahtjeve svijeta koji se brzo mijenja i sve više oslanja na digitalne tehnologije. Ovo je jedan od zaključaka sastanka za koordinaciju digitalnog obrazovanja koji su juče organizovali Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i UNICEF, uz učešće predstavnika akademske zajednice, privatnog i civilnog sektora i međunarodne zajednice.

U osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori danas ima 16 učenika po jednom računaru, a dostupna IT oprema često je već zastarjela. Pored toga, 150 područnih odjeljenja škola u ruralnim područjima nemaju internet konekciju. Pandemija je ukazala na hitnu potrebu za kvalitetnom digitalnom platformom za učenje, kao i za kvalitetnim digitalnim sadržajima za nastavu i učenje, ali i za obukom nastavnika za efikasnu upotrebu digitalnih alata u pedagogiji.
„Omogućavanje pristupa internetu, novim tehnologijama, kvalitetnim digitalnim udžbenicima i onlajn platformama za učenje svakom djetetu i nastavniku ključno je za kvalitetno digitalno obrazovanje. Istovremeno, moramo ulagati u nastavnike, kako bi isti mogli da razvijaju nove vještine neophodne za kvalitetnu inkluzivnu nastavu u digitalnom dobu“, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.
UNICEF će podržati Vladu u razvoju i sprovođenju Nacionalne strategije za digitalizaciju obrazovanja da bi se osiguralo da sistemske i pozitivne promjene u kvalitetu obrazovanja na nacionalnom i lokalnom nivou dovedu do boljih rezultata učenja i do smanjenja digitalnog jaza u Crnoj Gori.
Zahvaljujući saradnji UNICEF-a, Univerziteta Kembridž iz Velike Britanije, Majkrosofta i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u Crnoj Gori je u toku razvoj interaktivne onlajn platforme za nastavu, učenje i saradnju. Ova platforma obuhvata sve nivoe obrazovanja – od predškolskog do srednjeg i uključuje segmente koji se odnose na obuku nastavnika, podršku roditeljima, angažovanje mladih i neformalno obrazovanje.
UNICEF će, takođe, nastaviti da podržava obuku zaposlenih u obrazovanju, kako bi svi nastavnici mogli da usvoje efikasne nastavne metode za rad putem interneta, rad u učionici, kao i kombinovani rad, i bili u mogućnosti da ih lako primijene da bi zadovoljili individualne potrebe različitih učenika, posebno onih koji su najugroženiji.
Konačno, organizacijom sastanaka čiji je cilj koordinacija digitalnog obrazovanja stvoriće se mogućnosti ne samo za redovnu razmjenu informacija, već i za definisanje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti između državnih i lokalnih vlasti, akademske zajednice, civilnog i privatnog sektora i međunarodne zajednice, u namjeri da se pruži djelotvorna podrška digitalizaciji obrazovanja u Crnoj Gori.
Foto-UNICEF-CG-Dusko-Miljanic-851×556