Jedan od najčešćih poklona koje Crnogorke dobijaju od svojih muškaraca je cvijeće. U današnje vrijeme cvijeće za ljude ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način zaboravljena. Svaki cvijet ima svoju boju, miris i dušu te nadahnjuje svakog čovjeka na ovoj planeti, bez obzira da li se radilo o umjetniku ili o piscu.

Darivanje cvijeća se praktikuje odavno, negdje između 12. i 13. vijeka, kada je samo tumačenje cvjetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu. Evropa je upoznata s darivanjem cvijeća tek u 18. vijeku, a najviše kako bi se izrazila ljubav. Bez obzira na to koje skriveno značenje ima određeno cvijeće, mnogi muškarci vjeruju da je ovaj gest jedan od najboljih načina da se osvoji žensko srce.

Ipak postoje neka pravila koja moramo slijediti kada darujemo cvijeće, odnosno postoji bonton darivanja cvijeća.
Evo nekih osnovnih pravila poklanjanja cvijeća:

Cvijeće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je riječ o službenom pozivu, bilo na primanje, koktel ili večeru, domaćici ne nosite cvijeće već joj šaljete naknadno nakon večere.

Muškarac daruje samo rezano cvijeće, nikako cvijeće u posudi. Tegle su rezervisane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može se prilikom nekog događaja odužiti cvijećem u posudi.

Izbor cvijeća potpuno je prepušten ukusu darovatelja. Jedino je pravilo da to budu odabrani lijepi primjerci s dugom drškom, da se mogu bez teškoća staviti u vazu. Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

Neka ograničenja pri izboru: buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete ostavite isključivo za vlastitu ženu. Ljiljani i hrizanteme drže se mrtvačkim cvjetovima i ne stavljaju se u bukete, a ljubičasto cvijeće se smatra izrazom žalosti.

Ako se u goste dolazi udvoje, cvijeće uvijek predaje muškarac. Omot od papira treba odstraniti još prije no što ćete pozvoniti, jer se može dogoditi da vam otvori sama domaćica, pa tada dolazi do neugodnog rastvaranja paketa. Gost poklanja cvijeće a ne paket, a predaja paketa prepuštena je namještenicima cvjećare.
Cvijeće ne morate predavati lično, možete ga uputiti i prije priredbe na koju ste pozvani, a i poslije. U tom slučaju ćete dodati ceduljicu na kojoj se posebno ne potpisujete, nego ispisujete samo razlog ove svoje pažnje: zahvalnost ili čestitku. Na taj način možete postupiti prema domaćici nekog službenog primanja ili večere.

Koje cvijeće se poklanja u kakvim prilikama?

Orhideja – znak prijateljstva.
Žute ruže – izraz radosti, sreće i zadovoljstva prema prijateljima.
Crvena ruža – izraz ljubavi.
Suncokret – odanost i zajedništvo.
Gloksinija – izraz prijateljstva i divljenje prema osobi.
Žuti tulipan – izraz za osobu koja ima „sunčano blistav i ugodan osmijeh”.
Solanum – znak je dugotrajnosti prijateljstva.
Anturijum ili flamingov cvijet – izraz snage i zdravlja.
Božićna zvijezda – dar novorođenom djetetu za zdravlje i srećnu budućnost.
Jagorčevina – simbol za vječnu ljubav
Dizigoteka – dar mladencima u znak njihove buduće sreće.
Ljiljani – simbol posjedovanja vrlina, simbolizira odlazak duša na drugi svijet.

U naše vrijeme ljudi sve manje poštuju neka određena pravila i više slijede svoj lični ukus i intuiciju kad je kupovanje cvijeća u pitanju. Neka pravila kulture darivanja cvijeća u Crnoj Gori pomogla je našem portalu definisati iskusni aranžer jedne od cvjećara “Garden Gold”, Violeta.

“Cvijeće se kupuje od davnina, a moglo bi se reći da se tek u poslednje vrijeme smatra idealnim poklonom za razne prilike i na našim prostorima. Tolikom brzinom se povećava navika kupovanja cvijeća da primjećujemo i značajne razlike u odnosu na proteklih deset godina”, komentariše Violeta.

Cvijeće, kako navodi ona, u većoj mjeri kupuju žene, kako za razne prilike kao poklone, tako i da bi uredile svoje domaćinstvo.

“Međutim, i muškarci se sve češće odlučuju da iznenade dame upravo nekim lijepim cvjetnim aranžmanom. Muškarci postaju redovni kupci, tako da broj muških kupaca ide ka izjednačavanju sa brojem ženskih”, dodaje Violeta.

Po njenim riječima, većinom se cvijeće kupuje za “standardne” prilike – rođendane, praznike, prije svega Osmi Mart i Dan zaljubljenih, ukoliko odlaze u posjetu i slično. U zadnje vrijeme cvijeće kao poklon prilikom diplomiranja je takođe postalo nezaobilazno.

Karakteristično je da kada muškarci biraju cvijeće, obično biraju rezano (pretežno crvene ruže), dok se žene češće odlučuju za saksijsko cvijeće.

“Iako u Crnoj Gori postoji kultura darivanja cvijeća, možemo reći da mlađe generacije poklanjaju kako im se dopada i zanemaruju tradicionalne običaje i pravila poklanjanja cvijeća. Darivanje cvijeća uvijek predstavlja znak pažnje. Svaki cvijet nosi svoju simboliku, pa se muškarci, ukoliko poklanjaju cvijeće ljepšoj polovini, najčešće odlučuju za crvene ruže. Starijim osobama se pretežno poklanja cvijeće u saksijama. Ukoliko se poklanja cvijeće povodom rođenja bebe, obično se kupci odlučuju za bijelo cvijeće, odnosno neke svjetlije nijanse”, pojasnila je Violeta.

O ulozi cvijeća u svakodnevnom životu naši sugrađani imaju različita mišljenja.

“Mislim da je cvijeće lijep poklon i znak pažnje. Kupujem uglavnom korpice sa cvijećem za bliske ljude za rođendan, godišnjicu i slične povode”, kazala je Marina (28).

Ivan (32) kaže da ne kupuje cvijeće tako često, a vrsta zavisi od osobe za koju se kupuje. Smatra da je cvijeće poklon kojim se iskazuje pažnja, ljubav i zahvalnost. On tvrdi da muškarci više kupuju cvijeće nego žene.

“Obično kupim ružu za drugaricu povodom njenog rođendana, ali sam više za neki drugi poklon”, izjavila je Darija (32).

Olja (40) kaže da veoma često kupuje cvijeće, većinom saksijsko i za baštu kao što su lale, ljiljani i ruže. Ona smatra da je to lijep poklon, lijep gest pažnje ukoliko osoba kojoj se daruje voli cvijeće. Mišljenja je da žene češće kupuju cvijeće nego muškarci.

“Nikad ne kupujem cvijeće, eventualno jednu ružu od neke babe koja prodaje na ulici. Isključivo zato što mi je žao babe, a ne zbog cvijeća, jer ga smatram nepotrebnim”, prokomentarisala je Kristina (27).

Kako kaže Marko (37), iako rijetko kupuje cvijeće, smatra da je to lijep poklon, koji on ipak kupuje samo za svoju ženu.