Izložba originalnih tabli ilustracija koje su nastale u procesu stvaranja bajke za djecu „Krtica i Sunce“ akademskog grafičara Ilije Nikčevića biće otvorena večeras, u Galeriji „Ilija Šobajić“ u 20h. Organizator ove izložbe je JU „Muzeji i galerije“ Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Projekat jednim dijelom podržavaju Opština Nikšić, kroz program sufinansiranja NVO za 2015. i Fondacija „Ćano Koprivica“.

Bajka je u cjelosti autorski projekat grafičara Ilije Nikčevića i kao takva jedinstvena je na ovim prostorima. Autor iza sebe ima bogatu izlagačku biografiju kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Bavi se grafikom, ilustracijom, stripom, a kroz ovo djelo pravi prvi iskorak u polje književnosti.

Ova izložba je segment projekta „Afirmacija književnosti za djecu i ilustracije kao medijatora u edukaciji“, koji realizuje NVO Centar za Društvenu Akciju i Edukaciju iz Nikšića.

U okviru projekta, tokom decembra, biće organizovana i promocija bajke „Krtica i Sunce“ kao i Okrugli sto, čiji će se učesnici baviti temom značaja ilustracije književnog teksta, sa posebnim osvrtom na poziciju iste u Crnoj Gori.